Libija obilježava drugu godišnjicu "oslobođenja"

Stanovnik Tripolija Abdeladi Sultan (41) smatra da se ništa nije promijenilo i da Libija nije postala bolja, već gora jer milicije su one koje, kako kaže, zaista vode zemlju
0 komentar(a)
Gadafi, Foto: Rojters
Gadafi, Foto: Rojters
Ažurirano: 23.10.2013. 14:43h

Libija obilježava drugu godišnjicu od svog "oslobođenja" od snaga lojalnih diktatoru Moameru Gadafiju, bez zvaničnih proslava, uz kratko saopštenje vlade.

Vlada je u tom saopštenju čestitala narodu na "odlučujućem danu koji je okončao tiraniju i despotizam", prenijela je agencija AFP, koja je istakla da država pokušava da zacijeli rane zadobijene u konfliktu.

Mnoge pobunjeničke grupe koje su se borile protiv Gadafijevih snaga odbile su da vrate oružje i sada funkcionišu kao manje-više autonomne milicije, ponekad i protiv same vlade.

Međutim, dvije godine poslije toga, nema nikakvih znakova pripreme bilo kakve proslave niti u prijestonici, niti u Bengaziju

Na današnji dan, 23. oktobar 2011. godine, pobunjenici su proglasili "oslobođenje" Libije od Gadafijevih snaga, tri dana pošto je Gadafi uhvaćen i ubijen nedaleko od njegovog rodnog grada Sirte u završnoj bici osmomjesečnog krvavog konflikta.

Međutim, dvije godine poslije toga, nema nikakvih znakova pripreme bilo kakve proslave niti u prijestonici, niti u Bengaziju, rodnom mjestu ustanka protiv Gadafijevog režima, navela je francuska novinska agencija.

Godišnjica je samo dvije nedjelje od kratkotrajne otmice premijera Alija Zeidana, koju je izvela bivša pobunjenička milicija, otkrivajući time svu slabost centralne vlade.

Stanovnik Tripolija Abdeladi Sultan (41) smatra da se ništa nije promijenilo i da Libija nije postala bolja, već gora jer milicije su one koje, kako kaže, zaista vode zemlju.

Svrgavanjem Gadafijevog režima, bezbjednosna nekada sveprisutna aparatura se urušila, a nove vlasti pokušavaju da izvrše zamjenu vojnih i policijskih snaga.

Uprkos haosu, advokat i borac za ljudska prava Feti Terbel čije je hapšenje 15. februara 2011. godine izazvalo ustanak u Libiji, ipak je, kako je kazao, optimista.

Terbel smatra da je libijska nestabilnost "nasljeđe bivšeg režima" koji je ostavio "državne institucije urušene".

Bonus video: