Polonski: Oteli su mi Miraks

Bivši milijarder strahuje od izručenja Rusiji jer ne očekuje fer suđenje, i optužuje bivše partnere
7 komentar(a)
Sergej Polonski, Foto: Cambodiadaily.com
Sergej Polonski, Foto: Cambodiadaily.com
Ažurirano: 23.10.2013. 08:12h

Tri dana nakon što je Interpol zatražio njegovo izručenje Rusiji da bi se suočio sa optužbama za pronevjeru, Sergej Polonski je odlučio da ode na piknik.

"Krećemo za pet minuta", rekao je 41-godišnji bivši ruski milijarder svojim saradnicima na Ko Dek Kuolu, svom privatnom ostrvu u Kambodži, izazvavši užurbanu aktivnost i dogovaranje preko voki-tokija.

Nakon tačno pet minuta, japanski motorni čamac dužine 2 metara, bio je spreman: peškiri, losion za sunčanje, sendviči, gajba pića, oprema za surfovanje, podvodni skuter kao iz nekog špijunskog filma i dodatna municija za pušku AK-47, piše "Kambodža dejli".

Ruski pravosudni organi su optužili Polonskog, prvog investitora izgradnje stambeno-turističkog kompleksa na rtu Zavala kod Budve, za učešće u pronevjeri 175 miliona dolara u realizaciji stambenog projekta u Moskvi. U ovom projektu je novac izgubilo više od 80 ljudi.

Ruski mediji su prenijeli da je rusko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo da je on stavljen na Interpolovu listu traženih osoba.

"Treba mi pravi sud", izjavio je Polonski u intervjuu za "Kambodžu dejli" na ostrvu Koh Rong.

Iako strahuje od mogućeg izručenja Rusiji, gdje vjeruje da ne bi dobio fer suđenje, Polonski je rekao da je osnovao novu tehnološku kompaniju u Kambodži, nazvanu Polonijum

Polonski je u utorak na svojoj Fejsbuk stranici uputio poziv Interpolu da ga posjeti na njegovom „divnom ostrvu“, u nadi da će ubijediti međunarodnu policijsku agenciju da nije kriv za ono što mu se stavlja na teret.

I u Kambodži se vodi sudski proces protiv Polonskog. On je u januaru sa još dvojicom Rusa optužen za napad nakon što su šestorici Kambodžanaca navodno prijetili nožem i primorali ih da skoče da broda uz obalu Sianukvila 30. decembra.

Kaucija mu je odobrena 3. aprila a u maju je išao u Izrael u pokušaju da dobije izraelsko državljanstvo, ali je prekinuo putovanje i vratio se u Kambodžu u avgustu iz, kako je rekao, bezbjednosnih razloga.

Polonski tvrdi da su tokom tri mjeseca koje je proveo u zatvoru u Sianukvilu, bivši partneri njegove Miraks Grupe preuzeli kontrolu nad tom građevinskom firmom.

"Interpol treba da hvata ljude koji su preuzeli kontrolu nad mojom kompanijom", rekao je Polonski za kambodžanski list.

Iako strahuje od mogućeg izručenja Rusiji, gdje vjeruje da ne bi dobio fer suđenje, Polonski je rekao da je osnovao novu tehnološku kompaniju u Kambodži, nazvanu Polonijum, koja će početi sa radom u decembru.

"To je moja budućnost", rekao je o kompaniji sa sjedištem u Kambodži.

Polonski je takođe kazao da čeka da dobije državljanstvo Kambodže, za koje se prijavio prije dva mjeseca.

Bonus video: