Blumbergu "jevrejska Nobelova nagrada"

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu će početkom sljedeće godine uručiti nagradu Blumbergu koji bi tada trebalo da odredi u koje filantropske svrhe će dati novac
0 komentar(a)
blumberg, Foto: Beta
blumberg, Foto: Beta
Ažurirano: 21.10.2013. 13:52h

Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg danas je proglašen za prvog dobitnika izraelske nagrade Genesis koja mu je donijela i milion dolara.

To priznanje, popularno nazvano "jevrejeska Nobelova nagrada", Blumberg je, prema obrazloženju Fondacije Genisis, dobio zbog dugogodišnje javne službe i filantropije.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu će početkom sljedeće godine uručiti nagradu Blumbergu koji bi tada trebalo da odredi u koje filantropske svrhe će dati novac.

Blumberg kome se treći mandat na čelu uprave Njujorka bliži kraju, rekao je da je počastvovan što je prvi dobitnik nagrade Genesis.

"Prije mnogo godina, moji roditelji su mi ulili jevrejske vrijednosti i etiku koju nosim čitav život i kroz sve aspekte moga rada u biznisu, vlasti i filantropiji", naveo je u saopštenju Blumberg.

Blumberg je bio među 200 kandidata za nagradu ustanovljenu prošle godine kao "priznanje za izuzetna ljudskih bića koja, kroz svoja izvanredna dostignuća, predstavljaju osnovnu vrijednost jevrejskog naroda - posvećenost napretku čovječanstva".

Nagradom Genesis rukovode kancelarija izraelskog premijera, poluvladina Jevrejska agencija i Filantropska grupa Genesis.

Bonus video: