NOVA AFERA

Francuska traži odgovore od SAD: Objasnite špijuniranje

Amerikanci su snimili više od 70 miliona telefonskih poziva u Francuskoj od 10. decembra do 8. januara ove godine
2 komentar(a)
Loran Fabijus, Foto: Beta/AP
Loran Fabijus, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.10.2013. 10:54h

Francuska traži objašnjenje od Vašingtona poslije saznanja da je NSA tajno bilježila miliione telefonskih poziva u Francuskoj krajem prošle i početkom ove godine.

Odgovore o špijuniranju traže i Meksikanci čiji je bivši predsjednik Felipe Kalderon takođe bio na meti američkih špijuna.

Prema navodima dnevnog lista “Mond” koji se poziva na povjerljiva dokumenta bivšeg službenika NSA Edvarda Snoudena, Amerikanci su snimili više od 70 miliona telefonskih poziva u Francuskoj od 10. decembra do 8. januara ove godine.

Kako je saopšteno, zvanični Pariz je uputio hitan poziv američkom ambasadoru kako bi dao odgovore na navode o špijuniranju i kako bi se "brzo spriječile bilo kakve slične radnje".

"Ovakva praksa između partnera koja narušava privatni život apsolutno je neprihvatljiva. U svakom slučaju, treba vrlo brzo obezbijediti da se to više ne dešava", rekao je ministar spoljnih poslova Loran Fabijus novinarima.

NSA je koristeći program kodnog naziva “SAD 985D” automatski pokupila komunikaciju sa određenih telefonskih brojeva u Francuskoj, uključujući i sms poruke, a “Mond” navodi da su “obrađene” ne samo osobe koje bi se mogle dovesti u vezu sa terorizmom, nego i pojedinci iz svijeta biznisa i politike.

Komentarišući ove navode, francuski ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals rekao je u razgovoru za radio stanicu “Evropa 1” da su ova saznanja “šokantna”, prenijela je agencija AFP.

"Neophodni su adekvatni odgovori američkih vlasti u narednim satima", rekao je Vals.

Istovremeno, njemački nedeljnik Špigl” objavio je da su američki agenti 2010. godine upali u imejl nalog tadašnjeg meksičkog predsjednika Kalderona, zbog čega je Meksiko najavio da će tražiti odgovore “što je prije moguće”.

“Ova praksa je neprihvatljiva, nezakonita i suprotna meksičkom i međunarodnom pravu. U odnosima susjeda i partnera nema mjesta za praksu koja se navodno desila”, navelo je Ministarstvo spoljnih poslova Meksika.

Prema ranijim navodima medija na meti iste službe našla se i elektronska komunikacija aktuelnog meksičkog predsjednika Enrikea Penje, kao i brazilske predsednice Dilme Rusev.

Američke vlasti odbile su da prokomentarišu navode “Monda” o milionima prisluškivanih razgovora u Francuskoj, a kako je prošlog mjeseca izjavio meksički predsjednik, njegov američki kolega Barak Obama obećao mu je u telefonskom razgovoru da će ispitati optužbe o špijuniranju.

Da američka služba NSA špijunira komunikacije širom svijeta otkrio je ranije ove godine njen bivši zaposleni Edvard Snouden, koji je u međuvremenu utočište od pravosuđa SAD koje ga optužuje za izdaju i ugrožavanje bezbjednosti zemlje, pronašao u Rusiji.


Preporučujemo za Vas