Snouden: Ni Rusi ni Kinezi nisu dobili dokumenta NSA

Bivši američki analitičar je rekao da je sva dokumenta do kojih je došao predao novinarima tokom boravka u Hongkongu
0 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Beta/AP
Edvard Snouden, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.10.2013. 07:29h

Bivši saradnik obavještajnih službi SAD Edvard Snouden izjavio je da nije odnio tajna dokumenta američke Nacionalne bezbjednosne agencije u Rusiju.

On je u intervjuu za Njujork tajms rekao da Kina i Rusija nisu imale pristup dokumentima koje je ponio sa sobom kada je napustio SAD.

Bivši američki analitičar je rekao da je sva dokumenta do kojih je došao predao novinarima tokom boravka u Hongkongu.

Snouden, kako je rekao, nije sačuvao kopije dokumenata i nije ih odnio u Rusiju "zato što to ne bi bilo u interesu javnosti", navodi se u juče objavljenom tekstu Njujork tajmsa.

On je rekao da je bio u stanju da zaštiti ta dokumenta od kineskih agenata dok je bio u Hongkongu zato što je upoznat sa radom i sposobnostima kineske obavještajne službe.

"Nema nikakvih šansi da su Rusi ili Kinezi dobili ta dokumenta", rekao je Snouden, koji je ponovio da smatra da je uzbunjivač koji je postupio u interesima SAD.

Edvard Snouden dobio je 1. avgusta je privremeni jednogodišnji azil u Rusiji, poslije mjesec dana provedenih u tranzitnoj zoni aerodroma u Moskvi, gdje je došao 23. juna iz Hongkonga.

Vašington je više puta tražio izručenje Snoudena, optuženog za špijunžu pošto je objelodanio podatke o tajnim operacijama i špijuniranju koje su putem Interneta sprovodile službe SAD.

Bonus video: