Oli Ren: Bankrot SAD ugrozio bi cijeli svijet

Veoma je važno da SAD prevaziđu fiskalnu blokadu, jer bi ona mogla imati strašne posljedice po svjetsku privredu i tek započeti oporavak u Evropi, rekao je Ren
9 komentar(a)
Protesti u Vašingtonu zbog krize američkog budžeta, Foto: Reuters
Protesti u Vašingtonu zbog krize američkog budžeta, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.10.2013. 14:17h

Eventualni bankrot SAD imao bi dramatične posljedice po globalnu ekonomiju, upozorio je danas evropski komesar za ekonomska pitanja Oli Ren.

"Veoma je važno da SAD prevaziđu fiskalnu blokadu, jer bi ona mogla imati strašne posljedice po svjetsku privredu i tek započeti oporavak u Evropi", rekao je Ren stigavši na sastanak ministara finansija eurozone, prenosi agencija Frans pres.

Njegovo upozorenje dolazi nakon sličnih komentara guvernera Francuske centralne banke Kristijana Nojera za francuski list "Figaro".

"Ako bi došlo do bankrota Amerike... to bi bilo kao udar groma na finansijska tržišta", rekao je Nojer, bivši potpredsjednik Evropske centralne banke (ECB), koji je i dalje u njenom upravnom odboru. Takav događaj doveo bi do burnih turbulencija širom svijeta, dodao je on.

Jedan od zvaničnika EU je prošle nedelje takođe upozorio na ozbiljne posljedice eventualnog bankrota SAD, navodeći da nema mnogo toga što je moguće učiniti da bi se svijet pripremio za takav ishod.

Americi prijeti prvi bankrot u istoriji, ukoliko do četvrtka ne bude postignut dogovor u Vašingtonu. Dosadašnji pregovori republikanaca i demokrata o podizanju granice zaduženja nijesu urodili plodom, iako se prošle sedmice rodila nada da je dogovor moguć.

Bonus video: