SAD: Optužnice protiv članova grupe "Anonimus"

Optuženi su za obaranje vebsajtova vlada, pravnih firmi, finansijskih i drugih institucija koje se protive slobodnom pristupu informacijama
531 pregleda 1 komentar(a)
Anonimusi, Foto: Mybs.com
Anonimusi, Foto: Mybs.com
Ažurirano: 04.10.2013. 08:01h

Sud u SAD-a podigao je optužnicu protiv 13 članova grupe sajber pirata "Anonimos" zbog navodnog izvođenja sajber napada na kompjutere i veb stranice kompanija i institucija širom svijeta.

Članovi ove grupe koji se nalaze u SAD-a optuženi su da su napadali kompjutere vlada, trgovinskih udruženja, pravnih firmi, finansijskih i drugih institucija koje se protive filozofiji grupe "Anonimos" da sve informacije treba svima da budu slobodno dostupne, nezavisno od autorskih prava ili pitanja nacionalne bezbjednosti.

Ovih 13 članova grupe optuženi su za udruživanje sa namjerom da izazovu štetu na zaštićenim kompjuterima. Prema optužnici terete se da su u periodu od septembra 2010. do januara 2011. učestvovali u kampanji koju su nazvali "Operacija vraćanja", koristeći poseban softver da preplave vebsajtove i time ih obore.

Oni su upali i oborili sajtove sindikata filmskih studija i diskografskih kuća MPAA, RIAA, Britanske fonografske industrije, kompanija Viza, Masterkard i Bank of Amerika. Ti napadi bili su odmazda za zatvaranje sajta za razmenu fajlova "Pajrat bej" , sa sjedištem u Švedskoj preko koga se ilegalno skidao materijal s autorskim pravima.

Grupa se takođe usresredila na vebsajtove koji su kritikovali Vikiliks ili su odbijali da se putem njih izvrši plaćanje Vikiliksu, kao što su Masterkard ili Viza. Među ciljevima bila je čak i kancelarija švedskog tužilaštva zbog naloga za hapšenje za navodne seksualne prestupe osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža.Takodje je više puta napadnut vebsajt američke Kancelarije za autorska prava i biblioteke Kongresa.

Bonus video: