Indija: Surogat majke vrijedne milijardu dolara

Ženama je nedjeljom dozvoljeno da provedu dan sa porodicom kada im u posjetu dolaze muževi i djeca
50 pregleda 0 komentar(a)
trudnica, avion, Foto: Shutterstock
trudnica, avion, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.10.2013. 12:04h

Komercijalno surogat majčinstvo u Indiji jeste kontroverzan posao, ali su njime zadovoljne i žene koje rađaju i porodice koje preuzimaju dijete, a i država jer joj on donosi više od milijardu dolara prihoda godišnje, piše danas BBC.

Jedna od surogat majki, koje su tokom trudnoće smještene u takozvanim "fabrikama beba", jeste i mlada Indijka Vasanti.

Ona nosi dijete jednog japanskog para za šta dobija 8.000 dolara, novac kojim će moći da izgradi novu kuću i pošalje svoje dvoje djece u englesku školu.

Mjesece trudnoće provela je u kući nedaleko od klinike IVF u gradiću Anand u provinciji Gudžarat sa još stotinak drugih surogat majki koje su sve pacijentkinje doktorke Najne Patel.

Prema kućnim pravilima, u svakoj sobi boravi po deset žena kojima su obezbijeđeni hrana, vitamini, uslovi za odmor, a mogu da uče i razne ručne radove.

Pravila ženama zabranjuju da stupaju u seksualne odnose tokom ove trudnoće, a odgovornost za eventualne komplikacije ne snose ni doktor, ni bolnica, a ni par čija je beba, piše britanska mreža.

Za jedno dijete majke dobijaju 8.000 dolara, dok za blizance tarifa iznosi 10.000 dolara. U slučaju pobačaja u prva tri mjeseca, žena dobija tek 600 dolara, dok se parovima naplaćuje oko 28.000 za trudnoću sa srećnim krajem.

Ženama je nedjeljom dozvoljeno da provedu dan sa porodicom kada im u posjetu dolaze muževi i djeca.

Doktorka Patel priznaje da mnogi kritikuju njen rad kao kontroverzan tvrdeći da je reč o biznisu - prodaji beba ili fabrici beba.

Onima koji kažu da se surogat majke eksploatišu, ona odgovara da je u svijetu velikog biznisa ili politike situacija još gora jer "tamo svako svakog koristi, a ovde majke dobijaju fer dogovor".

Novac koji ovako zarađuju indijske surogat majke je ogroman u odnosu na lokalne standarde - Vasantina zarada koju dobija u ratama znatno je veća od mjesečnog prihoda njenog muža od 40 dolara.

Neke žene se više puta vraćaju kod doktorke Patel, a ona kaže da jedna žena maksimalno tri puta može da bude surogat majka.

Više je razloga zbog kojih je Indija postala "centar za surogat majčinstvo u svijetu" - dobra medicinska tehnologija je lako dostupna, troškovi su relativno niski, a povoljna je i zakonska situacija, objašnjava doktorka Patel.

"Ovde surogat majka nema pravo nad djetetom, a ni obaveze prema njemu, što olakšava cijelu stvar. Negdje na Zapadu se surogat majka smatra majkom i u krštenici djeteta stoji njeno ime".

Trećina najsiromašnije populacije na svijetu živi u Indiji, i siromaštvo je, po mišljenju stručnjaka, glavni faktor u odlučivanju žene da postane surogat majka.

Vasanti i njen muž Aškok su zajednički odlučili da zarađeni novac ulože u izgradnju nove kuće.

Neke žene se više puta vraćaju kod doktorke Patel, a ona kaže da jedna žena maksimalno tri puta može da bude surogat majka

"Roditeljima će biti drago kad vide da su njihov sin i snaja uspjeli da sagrade kuću, a i naš status u društvu će porasti, što će biti dobro za našu djecu", kaže Aškok.

On ipak dodaje da će zbog komšijskog ogovaranja i neodobravanja, morati da se presele u drugi kraj grada i tamo započnu novi život.

Vasanti se porodila carskim rezom i na svijet je donijela zdravog dječaka koji je odmah prebačen u neonatalnu bolnicu gdje će ga njegovi roditelji Japanci, preuzeti i odvesti u Japan.

Vasanti je svjesna da za nju počinje novi život - u novoj kući, sa mužem i djecom kojima je obezbijedila svjetliju budućnost.

"Zbog svoje djece sam bila spremna na sve, ali ne bih željela da i moja ćerka ikada postane surogat majka", kaže ona.

Bonus video: