Obama i Rohani za istoriju: Razgovor lidera SAD i Irana poslije 34 godine

Prije razgovora Obame i Rohanija, američke i evropske diplomate su pozdravile "veoma značajnu promjenu" u stavu Irana i atmosferu prvih razgovora
2 komentar(a)
barak Obama, Foto: Beta/AP
barak Obama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.09.2013. 12:53h

Barak Obama i Hasan Rohani napravili su istorijski korak kada su se usaglasali da zajedno rade na rješavanju nedoumica oko iranskog nuklearnog programa.

Agencija Asošiejted pres ocjenjuje da je petnaestominutni telefonski razgovor predstavljao krunu "seizmičkih promjena" u odnosima dvije zemlje dok je Rohani boravio u Njujorku, gdje je učestvovao na Generalnoj skupštini UN.

Prije razgovora Obame i Rohanija, američke i evropske diplomate su pozdravile "veoma značajnu promjenu" u stavu Irana i atmosferu prvih razgovora o nuklearnom programa Teherana od aprila.

Zapad na čelu sa SAD optužuje Iran da nuklearni program razvija radi atomskog oružja. Teheren negira te optužbe navodeći da nuklearni program razvija u mirnodopske svrhe.

Diplomatsko otopljavanje usijledilo je ubrzo poslije izbora Rohanija u junu. Rohani je u kampanji, kao i Obama u svojoj izbornoj kampanji 2008, izrazio želju da se smanje tenzije u odnosima dvije zemlje.

Rohanin i Obama su razgovarali dok je iranski predsjednik bio u autombilu na putu ka aerodromu za let za Teheran, dok je Obama bio za svojim radnim stolom u Ovalnom kabinetu. Rohanijevi saradnici su pokrenuli incijativu za razgovor, a poziv je usledio iz Bijele kuće.

Lideri Irana i SAD su posljednji put razgovarali 1979. prije Iranske revolucije kojom je svrgnut prozapadni šah Reza Pahlavi i kojom su na vlast došli islamski ekstremisti.

Obama je novinarima u Bijeloj kući rekao da "iako će izvjesno biti značajnih prepreka i iako uspjeh nikako nije zajamčen", on vjeruje da se može postići obuhvatno rješenje.

Rohanija gađali cipelom

Iranskog predsjednika Hasan Rohanija dočekala je , po povratku iz Njujorka, grupa islamista koja je vozilo u kom se nalazio gađala cipelama.

Grupa od oko 60 islamista, okupljenih ispred aerodroma u Teheranu, uzvikivala je: "Smrt Americi. Smrt Izraelu". Istovremeno, Rohanija je pozdravilo i oko 300 njegovih pristalica koji su uzvikivali: "Hvala, Rohani". Policija je razdvojila dve grupe.

Kako je prenijela agencija AFP, cipela koja je bačena na konvoj, promašila je vozilo sa otvorenim krovom u kom se nalazio Rohani. On se pojavio, podigao ruku i pozdravio okupljene prije nego što se odvezao.

Bonus video: