Maroko legalizuje smolu kanabisa?

Le Monde navodi da je u toku pisanje nacrta zakona o kojem bi parlament mogao da raspravlja o tome kao o legalizaciji smole kanabisa u medicinske i industrijske svrhe
149 pregleda 2 komentar(a)
kanabis, Foto: Norml-uk.org
kanabis, Foto: Norml-uk.org
Ažurirano: 27.09.2013. 09:11h

Marokanska udruženja, a sada i veliki broj političkih partija, zalažu se za legalizaciju smole kanabisa, od koje se pravi hašiš, prenosi pariski dnenik Le Monde.

Planinski sjeverni deo Maroka Rif kod granice sa Alžirom svjetski je poznat po uzgajanju kanabisa. Marokanci potom od kanabisa prave smolu koji u narodu zovu Kif, kao asocijacija na planinu i od toga hašiš koji pretežno švercuju u Evropu zarađujući velike sume novca.

Le Monde navodi da je u toku pisanje nacrta zakona o kojem bi parlament mogao da raspravlja o tome kao o legalizaciji smole kanabisa u medicinske i industrijske svrhe.

Francuski marinci su 8. septembra u saradnji sa Alžircima zaplijenili 20 tona kanabisa iz jednog broda koji je pošao iz Maroka.

Kada je predstavnik jednog udruženja Šakib el Hadari 2008. godine počeo kampanju o legalizaciji kanabisa bio je naredne godine osuđen na tri godine zatvora i novčanu kaznu od 68.000 euea carini zbog "vrijeđanja carinskih službi", kako je tada tumačio sud, kao i zbog toga što je u jednom intervjuu francuskim medijima naveo da su vlasti umiješane uveliko u taj šverc i posle u zapljenjivanja te robe.

Kanabis se u Maroku gaji od 15. vijeka.

Bonus video: