Lider Al Šababa: Napad u Najrobiju poruka Zapadu

"Kenijski narode, krenuli ste u rat koji nije bio vaš i koji je protiv vaših interesa. Proćerdali ste svoj mir i prosperitet i izgubili djecu"
87 pregleda 0 komentar(a)
Najrobi, Foto: Beta/AP
Najrobi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.09.2013. 07:16h

Napad na tržni centar u Najrobiju, u kom je ubijeno najmanje 67 osoba, predstavlja poruku za zapadne države koje podržavaju Keniju, objavio je lider Al Šababa.

On je upozorio da će biti još krvoprolića ako Kenija ne povuče svoje snage iz Somalije.

Lider radikalne islamističke grupe Al Šabab, Ahmed Abdi Godan, nazvao je u audio poruci napad na tržni centar "istorijskom operacijom".

"Kenijski narode, krenuli ste u rat koji nije bio vaš i koji je protiv vaših interesa. Proćerdali ste svoj mir i prosperitet i izgubili djecu", dodao je Godan.

Godan je Kenijcima poručio da su "izabrali političare i plaćaju porez da bi se naoružavale snage koje masakriraju muslimane", prenijela je agencija AFP.

Al-Šabab, koji je u subotu izvela napad na tržni centar "Vestgejt" u Nigeriji, saopštio je ranije danas da su stranci "legitimna meta" i da su naoružani napadači odvojili muslimane od drugih i pustili ih da odu iz napadnutog objekta u Najrobiju.

U mejlu upućenom američkoj agenciji Asošijeted pres, Al-Šabab navodi da su džihadisti "sproveli pedantnu provjeru" kako muslimani ne bi bili povrijeđeni.

AP podsjeća da je od, za sada poznatih 67 žrtava, u napadu ubijeno 18 stranaca - među njima šest Britanaca i građani iz Francuske, Kanade, Trinidada, Holandije, Australije, Perua, Indije, Gane, Južne Afrike i Kine.

Bonus video: