BIVŠI REGANOV SAVJETNIK UZGAJA MARIHUANU

"Rat protiv droge se vodio selektivno protiv manjina, više ne razmišljam kao republikanac"

„Kanabis me opušta, i čini da se fokusiram na sadašnjost“, kazao je za Rojters. „Svako ko boluje od degenerativne, neurološke bolesti može da shvati o čemu pričam“
0 komentar(a)
Edvard Vajdenfeld, Foto: Reuters
Edvard Vajdenfeld, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.07.2018. 06:44h

Edvard Vajdenfeld je uspješni advokat iz Vašingtona povezan sa političkom elitom. Radio je kao viši savjetnik za šestoricu američkih predsjednika, a bio je i glavni savjetnik u predsjedničkoj kampanji Ronalda Regana 1980. godine.

Ovaj 75-godišnjak je takođe i vlasnik velike farme marihuane na sjeveroistoku Vašingtona.

Vajdenfild je suvlasnik kompanije “Fito menadžment”, koja uzgaja i prodaje medicinsku marihuanu licenciranim radnjama u prijestonici. On nije samo vlasnik, takođe je i korisnik medicinske marihuane koju koristi kako bi ublažio simptome Parkinsonove bolesti. „Imam kanabis koji liječi stanja na koja ne djeluju medikamenti. Stoga, sretan sam jer imam ispunjen život“, kazao je mada priznajući da ima probleme sa održavanjem ravnoteže.

„Kanabis me opušta, i čini da se fokusiram na sadašnjost“, kazao je za Rojters. „Svako ko boluje od degenerativne, neurološke bolesti može da shvati o čemu pričam“.

Za razumijevanje Vajdenfeldovog puta od republikanskog političkog insajdera do uzgajivača marihuane, neophodno je prisjetiti se kampanje koju su vodili Ronald Regan i njegova supruga Nensi protiv konzimiranje droge.

Tokom 1980-ih godina, Ronald Regan je eskalirao „rat protiv droge“, koji je počeo Ričard Nikson, implementirajući oštrije kazne za nezakonitu upotrebu droge. Njegova politika dovela je do velikog porasta broja hapšenje i zatvaranja prestupnika. U međuvremenu, gospođa Regan je predstavila kampanju „Samo reci ne“ protiv nezakonite upotrebe droge.

„Poštujem gospođu Regan i program ‘Samo reci ne’, ali što sam više saznavao o ratu protiv droge to mi je postajalo jasnije da je to rat koji se vodio selektivno protiv manjina u zemlji“, kazao je Vajdenfeld i dodao „stoga, više ne razmišljam kao republikanac“.

Uzgoj, distribucija i posjedovanje marihuane su i dalje savezni zločini u Sjedinjenim Državama, međutim, oko 30 država i Okrug Kolumbija legalizovali su neki vid upotrebe marihuane u rekreativne ili medicinske svrhe.

Kako su zakoni o marihuani postajali liberalniji, Vajdenfeld i njegov poslovni partner, Andras Kiršner, su među posljednjima koji su ušli u 11 milijardi vrijednu industriju kanabisa u Sjedinjenim Državama.

Prva žetva “Fito menadžmenta” je bila početkom 2017, a kompanija sada proizvodi od 36 do 45 kilograma marihuane mjesečno, kazao je Kiršner. Dok oko 50 proiozvoda potiče u vidu sušenog lista, kompanija takođe proizvodi i THC kapsule i planira da proizvodi ekstrakte i tablete. Posao ide dobro.

Vajdenfeld vjeruje da mu je kanabis pomogao u borbi protiv bolesti i zalaže se za nove zakone koji bi omogućili da svi Amerikanci imaju pristup medicinskoj marihuani.

„Ne postoji valjan razlog za ograničavanje pristupa medicinskom kanabisu“, kazao je.

U mogućem nagovještaju promjene stava prema kanabisu, prošlog mjeseca američka Administracija za hranu i ljekove je dobrila prvi lijek zasnovan na kanabisu za liječenje epilepsije.

Preporučujemo za Vas