Šta će biti sa Asanžom: "Situacija nije dobra"

Ekvadorski predsjednik Lenjin Moreno u posjeti je Londonu, a mediji su ranije pisali da je Asanžovu situaciju opisao kao neodrživu, navodeći da mu on predstavlja smetnju
60 pregleda 1 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.07.2018. 17:59h

Izvor Rojtersa blizak Džulijanu Asanžu tvrdi da njegova situacija "nije dobra" i da osnivaču Vikiliksa prijeti ukidanje azila i protjerivanje iz ambasade Ekvadora u Londonu.

Međutim, i britanska i ekvadorska vlada to demantuju.

Ekvadorski predsjednik Lenjin Moreno, naime, u posjeti je Londonu, a mediji su ranije pisali da je Asanžovu situaciju opisao kao neodrživu, navodeći da mu on predstavlja smetnju, ali zvaničnici tvrde da Asanž nije tema razgovora Morena i britanskih zvaničnika.

Neimenovani izvor Rojtersa napominje da bi odluka Ekvadora o povlačenju azila otvorila put za izručenje Džulijana Asanža SAD, gdje se tereti za objavljivanje povjerljivih diplomatskih i vojnih dokumenata, piše Tanjug.

Kako navodi Rojters, spekulacije o tome porasle su nakon što je list "Sandej tajms" objavio da visoki zvaničnici Ekvadora i Britanije razgovaraju o tome kako da Asanža "izbace" iz ambasade nakon što mu bude ukinut azil, međutim i britanska i ekvadorska vlada sada demantuju da će bilo šta biti urađeno u skorije vrijeme kako bi se izmijenila Asanžova situacija.

"Ekvadorska država će samo razgovarati i promovisati obostrano razumijevanje o Asanžovom azilu, unutar okvira međunarodnog prava, s advokatom zainteresovane strane i s britanskom vladom", navodi ekvadorsko ministarstvo vanjskih poslova u saopštenju uoči posjete ekvadorske delegacije Londonu.

Dodaju da, zbog složenosti teme, ni kratkoročno ni dugoročno rješenje trenutno nije na vidiku.

Izvor iz britanske vlade takođe je izjavio da ni na pomolu nema nagovještaja pomaka. Prošlog mjeseca ministar Alan Dankan poručio parlamentu da je vlada sve zabrinutija Asanžovim zdravstvenim stanjem.

"Naša je želja da se to privede kraju, i mi bismo voljeli da pružimo uvjeravanja da će, ukoliko napusti ambasadu, on biti tretiran na human i dostojanstven način. Naš ključni pripriotet je da se pobrinemo za njegovo zdravlje, koje se po našem mišljenju pogoršava", izjavio je Dankan.

U maju je Moreno naredio povlačenje dodatne sigurnosne opreme iz male zgrade u kojoj se nalazi ekvadorska ambasada u Londonu. To je uslijedilo nakon odluke u martu da se ukine Asandžov komunikacioni sistem i njegovo direktno obraćanje vanjskom svijetu, podsjeća Fena.

Asandžove pristalice smatraju ga neprikosnovenim zagovornikom slobode govora koji je objavio vladine zloupotrebe po visokoj ličnoj cijeni. Kritičari tvrde da je kriminalac koji je nesmotreno ugrozio ljudske živote u brojnim zemljama izlažući vladine tajne dokumente.

Britanija je ukinula stalnu stražu pred ekvadorskom ambasadom u oktobru 2015. nakon što je uložila skoro 13 miliona funti u tu operaciju, ali je najavila da će on biti uhapšen ukoliko napusti ambasadu.

Istraga američkog ministarstva pravde o Vikiliksu se nastavlja, ali je zvaničnik američkog pravosuđa blizak istrazi izjavio Rojtersu da nema zapečaćene optužnice protiv Asanža.

Asanž tvrdi da će Sjedinjene Države objaviti optužbe protiv njega ukoliko ga uhapsi britanska policija i da bi to otvorilo put za njegovo izručenje.

Bonus video: