Kenija: Al Šabab preuzela odgovornost za ubistva

Jedan od preživjelih je rekao da su napadači svakome pokazivali tekst na arapskom jeziku i onaj ko nije znao da pročita odmah bi bio upucan
15 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2013. 19:38h

Somalijska grupa islamskih ekstremista Al Šabab, koja je povezana sa Al Kaidom, preuzela je odgovornost za napad na najveću robnu kuću u glavnom gradu Kenije Najrobiju, u kojem je, prema posljednjim podacima, ubijeno 30 osoba, a više desetina ih je ranjeno.

Robnu kuću, u kojoj je obilježavan Dan djece, opkolili su vojska i policija, a nadleću je helikopteri, ali su napadači i dalje u zgradi iz koje povremeno odjekuju pucnji.

Prema izjavama svedoka, koji su uspjeli da pobjegnu iz robne kuće, napadači su naredili da se jave svi muslimani i rekli su im da izađu, a onda su otvorili vatru na one koji su ostali.

Jedan od preživjelih je rekao da su napadači svakome pokazivali tekst na arapskom jeziku i onaj ko je to znao da pročita mogao je da izađe, a u one koji nisu znali arapski odmah bi pucali.

"Vikali su da ćemo danas vidjeti Al Šabab u pravom svjetlu", rekao je očevidac.

U ovom trenuku nije poznato koliko se ljudi još nalazi u zgradi i da li uopšte ima preživjelih.

Oficir kenijske armije Frenk Mugungu, koji se zatekao u robnoj kući u vrijeme napada, rekao je da je vidio petoro napadača - četiri muškarca i jednu ženu

Napad, u kojem su korišćeni "kalašnjikovi" i granate, doveo je do žestoke borbe ekstremista sa policijom, a šef policije Najrobija Benson Kibe izjavio je da se radi o terorističkom aktu.

Kako je jedan očevidac ispričao agenciji Asošiejted pres (AP), ekstremisti su obznanili da neće pucati na muslimane, i poručili svima koji su islamske vjeroispovjesti da odu iz tržnog centra.

Kenijski vojnici su se pridružili operaciji protiv napadača koji se i dalje nalaze u tržnom centru i drže taoce.

Očevici su rekli za AFP da su napadači govorili stranim jezikom, možda arapskim ili somalskim, i da su viđeni kako su ubili veliki broj radnika u prodavnicima.

"Oni nisu govorili svahili. Nisam siguran o kojem je jeziku riječ", rekao je jedan od očevidaca.

Lokalna bolnica je toliko preplavljena ranjenicima, da se oni sada preusmjeravaju na drugu zdravstvenu ustanovu.

Kako izvještava CNN, prenoseći riječi visokog zvaničnika kenijske vlade, napadači su upali u šoping centar i počeli da pucaju nasumice, a neke ljude su uzeli za taoce. Pojedini očevici kažu da je napad počeo tako što su ekstremisti ubacili u tržni centar ručne granate.

Policija pregovara sa napadačima i nastoji da preuzme kontrolu nad tržnim centrom "Vestgejt".

Galerija

Bonus video: