Iz zatvora pušten osnivač avganistanskog pokreta talibana

Baradar je uhapšen 2010. u Karačiju i od tada je postao ličnost za koju i Avganistan i Pakistan smatraju da bi mogla da pomogne time što će svoje bivše saborace nagovoriti da polože oružje
2 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2013. 14:35h

Pakistanske vlasti oslobodile su danas iz zatvora osnivača i drugog po uticaju lidera avganistanskog pokreta talibana, Abdula Ganija Baradara, saopštili su zvaničnici.

Kabul smatra da bi oslobađanje Baradara moglo da doprinese mirovnim naporima poslije 12-godišnjih sukoba.

"Da, Baradar je oslobođen", izjavio je agenciji AFP portparol pakistanskog Ministarstva unutrašnjih poslova Omar Hamid.

Baradar je uhapšen 2010. u Karačiju i od tada je postao ličnost za koju i Avganistan i Pakistan smatraju da bi mogla da pomogne time što će svoje bivše saborace nagovoriti da polože oružje i učestvuju u mirovnim pregovorima.

Karzai je prošlog mjeseca bio u dvodnevnoj posjeti Pakistanu u nastojanju da prevaziđe niz nesporazuma koji su ometali napore za okončanje rata u Avganistanu u vrijeme povlačenja NATO trupa iz te zemlje. On je tokom te posjete pozvao Pakistan da pomogne u postiznju mira između njegove vlade i talibana.

Baradar je bio desna ruka mule Omara i njegov nasljednik na funkciji lidera Vrhovnog savjeta Vaziristana, separatističke države na sjeverozapadu Pakistana, baze talibanskih ekstremista.

Avganistanske agencije izvijestile su da je tokom zvanične posjete Pakistanu rukovodstvo Vrhovnog savjeta mira Avganistana iz pratnje predsjednika Hamida Karzaija 2011. godine, zvanično predalo zahtjev Islamabadu za oslobađane tri uticajna predstavnika Talibana.

Između dvije zemlje vođeni su pregovori o njegovom izručenju, ali je krajem prošle godine on bio skinut sa liste lidera koji bi trebalo da budu oslobođeni.

Mula Baradar smatrao se dobrim pregovaračem u procesu pomirenja talibana i avganistanskih vlasti, koje sarađuju sa NATO.

Pošto je on uhapšen u Pakistanu, ta zemlja bila je optužena da podriva mirovne inicijative u Avganistanu, zemlji koju godinama razaraju ratovi.

Od 2012. godine, Pakistan, koji se takođe suočava sa jakim talibanskim pobunjeničkim pokretom, pokazao je spremnost da podrži mirovni proces u Avganistanu.

Strani posmatrači su međutim, prilično skeptični kada je riječ o kapacitetima Mule Baradara da utiče na talibanski pokret da prihvati mirovne pregovore sa Kabulom.

Galerija

Bonus video: