U Jemenu ubijeno više od 50 ljudi

Više od 50 ljudi poginulo je u više odvojenih napada na vojne mete na jugu Jemena. Zvaničnici sumnjaju da iza napada stoji Al Kaida
0 komentar(a)
Jemen, vojnik, Foto: Rojters
Jemen, vojnik, Foto: Rojters
Ažurirano: 20.09.2013. 13:16h

U tri odvojena napada na jugu Jemena poginulo je najmanje 56 vojnika i policajaca. Sumnja se da su napade izveli članovi Al Kaide, saopštili su zvaničnici.

Dva od tri napada u provinciji Šabva, uporištu Al Kaide, izvedena su automobilima-bombama, prenijela je agencija AFP, pozivajući na neimenovane bezbjednosne izvore.

U jednom od napada na vojni kamp poginulo je 38 vojnika.

Ranije je javljeno da je su bila dva napada i da je u napadu na kamp specijalnih snaga u Maifi poginulo osam policajaca. Istovremeno, 15 kilometara dalje, napadnuta su i dva vojna kontrolna punkta na kojima su ubijena 32 vojnika.

Agencija Rojters je prenijela da zvaničnici vjeruju da su za napade odgovorni pripadnici Al Kaide na Arapskom poluostrvu.

Ta grupa je zajedno sa islamskim ekstremistima iskoristila politički haos u Jemenu tokom Arapskog proljeća 2011. godine i preuzela kontrolu nad pojedinim gradovima i oblastima na jugu zemlje.

Prošle godine su ih iz ove oblasti grupe povezane sa Al Kaidom potisnule jemenske snage uz pomoć SAD, ali oni i dalje napadaju vladine i vojne ciljeve nesmanjenom žestinom.

Bonus video: