Preokret u Siriji

Al Asad traži primirje u Siriji: "Nijedna strana nije dovoljno jaka da pobijedi"

Potpredsjednik vlade Sirije Kadri Džamil rekao je u intervjuu "Gardijanu" da je konflikt u toj zemlji zapao u pat poziciju i da nijedna strana nije dovoljno jaka da pobijedi
106 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2013. 09:19h

Vlada Bašara al Asada će predložiti sklapanje primirja na mirovnoj konferenciji u Ženevi, rekao je Kadri Džamil, koji je u sirijskoj vladi zadužen za finansije. Ovo je prvi put da vlast u Siriji pristaje da učestvuje na konferenciji za koju su Rusi i Amerikanci lobirali već mjesecima.

Kadri Džamil, koji je u sirijskoj vladi zadužen za finansije, rekao je da je rat u kom je dosad poginulo oko 100.000 ljudi naneo i katastrofalnu ekonomsku štetu zemlji.

"Ni naoružana opozicija ni režim nisu u stanju da pobijede drugu stranu. Ovaj "nulti balans" snaga se neko vrijeme sigurno neće mijenjati", rekao je Džamil.

Prema njegovim riječima, sirijska ekonomija je tokom sukoba pretrpjela štetu od 100 milijardi dolara, što je ravno dvogodišnjoj proizvodnji u ovoj zemlji u normalnim uslovima.

Potpredesjednik sirijske vlade kaže i da bi primirje bilo održavano uz pomoć međunarodnih posmatranča, najvjerovatnije mirovnim snagama UN-a.

Uslov je samo jedan - da dolaze iz neutralnih ili prijateljskih zemalja, rekao je Džamil.

Predstavnici opozicije ranije su odbijali da učestvuju na konferenciji u Ženevi, osim ukoliko Asad pristane da se povuče.

Na pitanje koje bi predloge njegova vlada iznijela u Ženevi, Džamil je odgovorio:

"Kraj spoljne intervencije, prekid vatre i pokretanje političkog procesa na takav način da sirijski narod može da sam donosi odluke, bez spoljnjih uticaja, na demokratski način."

Moskva i Vašington zajednički su se trudili da organizuju konferenciju u Ženevi, ali je do neslaganja došlo zbog izbora učesnika. SAD su tražile da sirijsku opoziciju predstavlja isključivo Sirijska nacionalna koalicija (SNK), pobunjenička grupa koja ima podršku Zapada.

"Paradoks je što SAD pokušavaju da SNK-u daju vodeću ulogu. Dosta nam je takvog monopolitičkog odnosa", kaže Džamil.

Predsjednik Irana Rohani se nudi da posreduje u Siriji

Predsjednik Irana Hasan Rohani izjavio je da je njegova vlada spremna "da posreduje" u dijalogu između sirijske vlade i opozicije.

"Mi moramo udružiti snage kako bismo konstruktivno radili u pravcu nacionalnog dijaloga, bilo u Siriji bilo u Bahreinu. Mi moramo stvoriti atmosferu u kojoj narodi regiona mogu odlučivati o svojoj sudbini", napisao je Rohani u kolumni u "Vašington postu".

Rohani, koji je postao predsjednik Irana u avgustu, rekao je da želi da vodi politiku "konstruktivnog angažovanja".

Iranski lider je za televiziju NBC, takođe, odbio da isključi mogućnost istorijskog prvog sastanka sa američkim predsjednikomk Barakom Obamom, rekavši da "je sve moguće".

Sve je više spekulacija da bi ova dva lidera mogla da upriliče neformalni susret sljedeće nedjelje kada će obojica prisustvovali zasijedanju Generalne skupštine UN.

Keri: Plan o Siriji naredne nedjelje pred Savjetom bezbjednosti UN

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je danas da je najvažnije da plan o uklanjanju sirijskog hemijskog oružja bude sproveden i da bi o tome naredne nedjelje trebalo da se izjasni Savjet bezbjednosti UN.

"Savjet bezbjednosti treba da bude spreman da reaguje naredne nedjelje. Od vitalnog je značaja da međunarodna zajednica ustane i snažno istakne značaj sprovođenja akcije kojom će se svijet otarasiti sirijskog hemijskog oružja", rekao je Keri novinarima.

Šef Stejt departmenta se osvrnuo i na nedavnu izjavu predsjednika Irana Hasana Rohanija koji je rekao da njegova zemlja neće raditi na stvaranju nuklearnog oružja.

"To su pozitivni komentari, ali oni i u praksi treba da budu provjereni", istakao je Keri.

Sirijsko i iransko pitanje mogli bi da budu u centru pažnje zasijedanja Generalne skupštine UN koje u ponedjeljak, 23. septembra počinje u Njujorku.

Na pitanje da li planira susret sa Obamom, Rohani je za NBC rekao da nema ništa zakazano, ali je dodao da je zainteresovan za razgovore ako se steknu "neophodni uslovi".

"U politici je sve moguće. To zavisti od neophodnih uslova", kazao je on, prenosi AFP.

Zvaničnici Bijele kuće kažu da Obama trenutno ne planira sastanak sa iranskim liderom kada bude u Njujorku u ponedjeljak i utorak, ali nisu htjeli da odbace mogućnost takvog susreta.

Galerija

Preporučujemo za Vas