Šojgu: Rusija posjeduje postrojenja za uništavanje sirijskog oružja

"Mi imamo postrojenja za utilizaciju takvog oružja, ali između 'spremni smo' i 'možemo' postoji razlika"
3 komentar(a)
Sergej Šojgu, Foto: Arhiva Vijesti
Sergej Šojgu, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.09.2013. 14:08h

Rusija ima mogućnosti za uništenje sirijskog hemijskog oružja na svojoj teritoriji, ali o tome se mora donijeti odluka na međunarodnom nivou, kaže Sergej Šojgu.

"Mi imamo postrojenja za utilizaciju takvog oružja, ali između 'spremni smo' i 'možemo' postoji razlika", rekao je Šojgu, ruski ministar odbrane, odgovarajući na pitanje može il Rusija da učestvuje u uništavanju sirijskog arsenala hemijskog oružja, prenio je Itar-Tas.

Ruska državna agencija navodi da je Šojgu, na marginama zasijedanja Međunarodnog diskusionog kluba "Valdaj", izbjegao direktno da odgovori na to pitanje, naglašavajući da će Rusija, ukoliko i bude radila na tome, "u slučaju da bude takva odluka", to biti u sastavu međunarodne koalicije.

RIA Novosti je prenijela izjavu generalnog direktora Organizacije za zabranu hemijskog oružja Ahmeta Uzumdžua, da će sjednica izvršnog komiteta te organizacije, na kojoj će se razmatrati pitanje likvidacije hemijskog oružja, biti održana u petak, 20. septembra.

Ranije je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao da će eksperti Rusije i SAD u Organizaciji uskoro pripremiti predloge mehanizma za uništavanje sirijskog arsenala.

Predsjednik Sirije Bašar el-Asad saglasio se da Sirija bez dodatnih uslova preda pod međunarodnu kontrolu arsenal hemijskog oružja, procjenjujući da bi uništavanje trajalo godinu dana i koštalo približno milijardu dolara.

Tvrdeći da vlasti nemaju nikakve veze sa hemijskim napadom od 21. avgusta, Asad je za televiziju "Foks njuz" (Fox News) rekao da je Sirija spremna da preda hemijsko oružje zemlji koja je spremna da ga prihvati.

Inspektori UN u ponedjeljak su predstavili izvještaj po kome su 21. avgusta kod Damaska eksplodirale rakete sa punjenjem nervnog bojnog otrova sarina.

Sukobi u Siriji traju od marta 2011. godine i u njima je do sada poginulo više od 100.000 ljudi.

Bonus video: