Asad: Godinu dana za uklanjanje hemijskog oružja

Sirijski lider Bašar al-Asad izjavio je da će poštovati plan koji predviđa uništenje hemijskog oružja koje Sirija posjeduje, ali je upozorio da će za to biti potrebno oko godinu dana
51 pregleda 2 komentar(a)
Al Asad, Foto: Rojters
Al Asad, Foto: Rojters
Ažurirano: 19.09.2013. 09:31h

Od ključne je važnosti da, u vezi sa rješavanjem sirijske krize, vojna opcija i dalje bude na stolu, izjavio je danas generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen.

"Smatram da je veoma važno da se održava impuls u diplomatskom i političkom procesu, odnosno da je vojna opcija i dalje na stolu", rekao je Rasmusen na skupu koji je organizovala fondacija "Karnegi Evropa".

Na sjeveru Sirije izbili su oružani sukobi između različitih antivladinih snaga, javile su agencije, prenoseći tvrdnju aktivista da je, poslije žestokih borbi, grupa povezana sa Al Kaidom - Islamska država Irak i Levant, preuzela kontrolu nad gradom Azazom od tzv. Slobodne sirijske vojske.

Asad je u intervjuu za američku Foks Njuz televiziju ponovio da njegove trupe nisu odgovorne za smrtonosni hemijski napad u okolini Damaska 21. avgusta.

"Strane vlade podržavaju pobunjenike i tako je hemijski gas sarin mogao da dođe u njihove ruke. Zašto bismo mi koristili taj gas kad je armija u ofanzivi i napreduje", zapitao je sirijski vođa.

"Vašington, za razliku od Moskve, pokušava da se umiješa u to kako će izgledati vlast u Siriji. Poslušaj svoje građane, prati njihov zdrav razum", poručio je Asad američkom predsjedniku Baraku Obami.

Prema njegovim riječima uklanjanje hemijskog oružja će koštati oko milijardu dolara i za to će biti potrebno oko godinu dana.

"Ako je američka administracija spremna da plati taj novac i preuzme odgovornost za prenos toksičnih materijala, što ga ne uzme odmah", zapitao je sirijski predsjednik.

On je ponovio da odluku da se unište zalihe hemijskog oružja nije donio zbog prijetnji napadom od strane Sjedinjenih Američkih Država.

"Sirija se ne povlači pred prijetnjama, već je odgovorila na rusku inicijativu i zbog naših potreba i ubjeđenja koja imamo. Ovo je sada politika između velikih sila", dodao je Asad, osvrnuvši se na razlike koje postoje između Vašingtona i Moskve oko rezolucije Savjeta bezbjednosti UN.

On je potvrdio da Sirija posjeduje hemijsko oružje i da je još 2003. godine predložila Ujedinjenim nacijam da se sve zemlje Bliskog istoka obavežu da će ga uništiti i stvoriti region bez hemijskog oružja, ali da su SAD to tada odbile.

Na jako bitno pitanje koje su postavili novinari NBC-a "Imate li neki sigurnosni ugovor sa Rusijom koji stupa na snagu nakon što predate hemijsko oružje? Hoće li Vas Rusija tada braniti? Jer znamo da su neke države predale svoje oružje za masovno uništenje i tada bile napadnute?" Asad je odgovorio: "Ruska politička uloga bila je izuzetno efikasna za vrijeme krize u Siriji. Tri puta su blokirali rezoluciju u UN-u. Tako da je Rusija zaštitila Siriju, ne moramo imati neki poseban ugovor po ovom pitanju.

Bonus video: