Sjeverna Koreja spremna da se odrekne nuklearnog arsenala?

"Spremni smo da, bez ikakvih uslovljavanja, uđemo u razgovore šest strana", izjaio je Gvan čiju je izjavu prenijela sjevernokorejska državna agencija Jonap
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja parada, Foto: Beta/AP
Sjeverna Koreja parada, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.09.2013. 09:58h

Sjevernokorejska vlada saopštila da je spremna za novu rundu šestostranih pregovora o denuklearizaciji i to bezuslovno.

Prvi zamjenik ministra spoljnih poslova Severne Koreje Kim Kje Gvan dao je tu izjavu u Pekingu, na skupu kojim je obilježena 10-godišnjica tih pregovora, koji su prekinuti 2008. godine zbog nemogućnosti da se nađe rješenje kako će se verifikovati sjevernokorejska zalaganja, javio je AP.

"Spremni smo da, bez ikakvih uslovljavanja, uđemo u razgovore šest strana", izjaio je Gvan čiju je izjavu prenijela sjevernokorejska državna agencija Jonap.

Sjedinjene Američke Države su odbile nove pregovore prije nego što Sjeverna Koreja ispuni prethodna obećanja da će se razoružati, odnosno administracija predsjednika Baraka Obame želi kredibilne pregovore, koji podrazumjevaju sjeverokorejsko pridržavanje sankcijama Ujedinjnenih nacija čiji je cilj odustajanje Sjevera od nuklearnog oružja.

Južna Koreja i Japan su takođe sumnjičavi na takve predloge, navodi AP. Dvje preostale strane u pregovorima Rusija i Kina, daju više podrške tome. Kina je stalno tražila od Pjongjanga da se vrati razgovorima šest država čiji je cilj da Sjever odustane od svog nuklearnog programa u zamjenu za značajniju ekonomsku pomoć i priznanje Zapada.

Bonus video: