Keri nakon dogovora sa Rusijom doputovao u Izrael

Američki državni sekretar je doputovao je u Izrael gdje će sa izraelskim premijerom razgovarati o krizi u Siriji i izraelsko-palestinskim pregovorima
54 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2013. 11:56h

Američki državni sekretar Džon Keri doputovao je danas u Izrael gdje će sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom razgovarati o krizi u Siriji i izraelsko-palestinskim pregovorima.

Keri je posljednji put bio u Izraelu krajem jula kada su njegovi intenzivni diplomatski napori doveli do obnavljanja izralesko-palestinskih pregovora. Osim o tim pregovorima američki državni sekretar će svoga domaćina izvijestiti o sporazumu o eliminaciji hemijskog oružja u Siriji koji je u subotu u Ženevi dogovorio s ruskim ministrom spoljnjih poslova.

"Pravi test sporazuma između Vašingtona i Moskve biće njegova primjena na terenu, jer su u prošlosti postizani sporazumi kojima je jedini cilj bio da se dobije na vremenu", rekao je za izraelski radio ministar Silvan Šalom (Likud ).

"Zbog nestabilnosti u Siriji, primjena sporazuma zahtijevaće dosta vremena...a oni će vjerovatno pokušati da sakriju hemijsko oružje", ocijenio je izraelski ministar za strateška pitanja Juval Steinic.

I Turska obazriva prema rusko-američkom dogovoru

Tursko ministarstvo spoljnjih poslova upozorilo je da bi Sirija mogla da zloupotrebi rusko-američki dogovor o stavljanju pod međunarodnu kontrolu sirijskog hemijskog oružja, javili su danas lokalni mediji.

U saopštenju ministarstva se navodi da rok koji je određen za uništanje sirijskog hemijskog oružja dovoljno dug da Damask ima vremena da zloupotrebi dogovor.

Dodaje se da treba odmah da se jasno odredi koje će posljedice trpjeti Damask, u slučaju da ne ispuni svoje obaveze o hemijskom oružju.

Turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu je sinoć u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem ponovo izrazio zabrinutost zbog upotrebe hemijskog oružja za šta se optužuje zvanični Damask.

Keri i ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov su juče postigli dogovor o stavljanju pod međunarodnu kontrolu sirijskog hemijskog oružja, pošto su tri dana u Ženevi razgovarali o mogućim rješenjima za Siriju.

Dogovor sadrži šest tačaka i njime je predviđeno da se Damasku da rok od nedjelju dana da preda listu svog hemijskog oružja koje bi trebalo da bude uništeno polovinom naredne godine. Predviđeno je i donošenje rezolucije Savjeta bezbjednosti UN kojom bi bilo odobreno pribjegavanje sili, ukoliko Damask ne bude poštovao svoje obaveze.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad sada ima rok od nedjelju dana da dostavi podatke o cjelokupnom arsenalu, a Keri je rekao da mora odmah omogućiti nesmetani pristup inspektora hemijskom oružju.

Novi zahtjevi sirijske opozicije

Sirijska opozicija zatražila je danas da međunarodna zajednica zabrani da režim u Damasku koristi svoju vojnu silu za napade na gradska područja, kao dodatak zabrani upotrebe hemijskog oružja.

"Sirijska nacionalna koalicija insistira na tome da zabrana korišćenja hemijskog oružja, čija je upotreba odnijela više od 1.400 ljudskih života, bude proširena na korišćenje balističkih raketa i aviona za napade na urbana naselja", navedeno je u saopštenju te sirijske opozicine grupacije koje je prenijela agencija AFP.

Puškov: Moguće da SAD i Rusija različito tumače dogovor

Postoji mogućnost da Rusija i SAD na različite načine tumače dogovor o stavljanju pod međunarodnu kontrolu sirijskog hemijskog oružja, upozorio je danas predsjednik spoljnopolitičkog odbora ruskog parlamenta Aleksej Puškov.

"Ključno pitanje koje se sada postavlja je da li će se u SAD i u Rusiji postignuti dogovor tumačiti na različite, ako ne i dijametralno suprotne načine", rekao je Puškov.

On je kazao da dogovor, koji su juče u Ženevi postigli američki državni sekretar Džon Keri i ministar spoljnjih poslova Rusije Sergej Lavrov, predstavlja "uspjeh ruske diplomatije".

Puškov je ocijenio da je dogovorom u Ženevi Amerikancima na neki način oduzet argument za vojnu akciju, ali je i dodao da je moguće da će SAD ponovo početi sa prijetnjama vojnom intervencijom protiv Sirije.

Keri i Lavrov su postigli dogovor o stavljanju pod međunarodnu kontrolu sirijskog hemijskog oružja, pošto su tri dana u Ženevi razgovarali o mogućim rješenjima za Siriju.

Rusija, jedan od posljednjih saveznika Sirije, predložila je 9. septembra da se sirijsko hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu.

Prije toga su SAD optužile sirijski režim da je 21. avgusta u blizini Damaska upotrijebio hemijsko oružje, kada je poginulo više od 1.400 ljudi. To je bio povod da predsjednik SAD Barak Obama predloži vojne udare na Siriju.

Rusija se tome oštro usprotivila, ocjenjujući da bi svaka vojna akcija mogla da destabilizuje cio region.

Sirija pozdravila rusko-američki dogovor

Zvanični Damask je danas pozdravio rusko-američki dogovor o stavljanju sirijskog hemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu, ocjenjujući da je on omogućio da se izbjegne rat protiv Sirije.

"Pozdravljamo taj dogovor. On pomaže Sirijcima da izađu iz krize i omogućuje da se izbjegne rat protiv Sirije, tako što su oni koji su željeli da ga započnu ostali bez argumenata", rekao je u intrevjuu ruskoj agenciji Ria novosti sirijski ministar za nacionalno pomirenje Ali Hajdar.

On je kazao da je dogovor postignut zahvaljujući ruskoj diplomatiji.

"To je pobjeda za Siriju, koju su postigli naši ruski prijatelji", rekao je Hajdar. On je ocijenio da sporazum, koji su juče u Ženevi postigli ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri, predstavlja "međunarodnu podršku" sirijskom narodu da sjedne za pregovarački sto i riješi svoje unutrašnje probleme.

Keri i Lavrov su postigli dogovor o stavljanju sirijskog hemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu, pošto su tri dana u Ženevi razgovarali o mogućim rješenjima za Siriju.

Galerija

Bonus video: