Mekejn riješio da uzvrati Putinu, pisaće za rusku "Pravdu"

Putinova kolumna o načinu rješavanja krize u Siriji mirnim putem, koju je objavio Njujork tajms prije dva dana, očigledno je isprovocirala mnoge u SAD-u
6 komentar(a)
Senator Džon Mekejn, Foto: Rojters
Senator Džon Mekejn, Foto: Rojters
Ažurirano: 14.09.2013. 09:36h

Američki senator Džon Mekejn, poznat po svojim militarističkim stavovima, odlučio je da "uzvrati" ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu istom mjerom - najavio je da će objaviti tekst u ruskom listu Pravda. Na ovaj potez Mekejn se odlučio nakon što je ruski predsjednik objavio kolumnu u američkom listu "The New York Times" u kojem je izjavio da "Niko ne želi da UN zadesi sudbina Lige Naroda".

Džon Mekejn je do sada često žestoko kritikovao ruskog predsjednika, a ni Putin Mekejnu nije ostajao "dužan". Podsjetimo, prošle godine Putin je izjavio: "Džon Mekejn ima puno krvi nedužnih civila na svojim rukama", pozivajući se na činjenicu da je Džon Mekejn veteran Vijetnamskog rata. "Gospodin Mekejn je bio zarobljen u Vijetnamu i držali su ga, ne u zatvoru, nego u rupi, nekoliko godina. Svako bi na tom mjestu prolupao", rekao je tom prilikom Putin.

Iz uredništva ruskog lista "Pravda" su potvrdili da će pristati da objave Mekejnov tekst. "Ako Džon Mekejn želi da napiše nešto za nas, može", rekao je Dmitrij Sudakov, urednik engleske verzije lista. "Gospodin Džon Mekejn je već godinama aktivan anti-ruski političar. Mi smo kritički pisali o njegovom stavu, ali bilo bi nam drago da objavimo tekst jednog takvog uglednika kao što je Džon Mekejn", rekao je.

Mekejnov portparol, Brajan Rodžers, potvrdio je da senator planira da napiše tekst za Pravdu. Džon Mekejn je Putinov tekst u NYT-u nazvao "uvredom za inteligenciju svakog Amerikanca".

NY Times: Šta Putin ima da poruči Amerikancima u vezi sa Sirijom >>>

Putinov tekst pozivao je na mirno rješenje sirijskog sukoba zajedničkim diplomatskim snagama, no mnogima je zasmetala njegova kritika američke ideologije posebnosti - naime, Putin je istakao da je "opasno bilo kojem a posebno svom narodu govoriti da je poseban".

Bonus video: