Tenzije na granici Egipta i Gaze: Palestinci se boje potpune izolacije

Palestinski policajci su izjavili za da su bili iznenađeni kada su vidjeli oklopna vozila na tom području
0 komentar(a)
Pojas Gaze, Foto: Beta/AP
Pojas Gaze, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.09.2013. 10:08h

Dva oklopna vozila egipatske vojske nakon 34 godine su prvi put ušla na teritorij koji odvaja granicu Egipta i Gaze.

Oklopna vozila koja se prevozila teško naoružanje viđena su na graničnom putu koji se nalazi u regiji Refah. Palestinski policajci su izjavili da su bili iznenađeni kada su vidjeli oklopna vozila na tom području.

“Kada smo vidjeli oklopna vozila egipatske vojske na putu kod granice bili smo iznenađeni. Put je uzak oko pet metara i teško prohodan. I prije su tim putem prolazili egipatski vojnici, ali ovo je prvi put da prolaze vozilima na kojima se nalazi teško oružje”, rekli su palestinski policajci.

Egipatska vojska još uvijek nije izdala zvanično saopćenje u vezi sa ovim događajem. Inače, vojni udar u Egiptu uznemirio je Palestince u Gazi. Kriza u Egiptu mogla bi dovesti do zatvaranja granice Gaze prema vanjskom svijetu, Gaze koja je ionako izolovana od početka izraelske okupacije i embarga.

Novinar Anadolije razgovarao je sa Muhamedom Ebu Semanom iz Gaze, koji tvrdi da će politička kriza u Egiptu svakako imati negativne posljedice na području na kojem žive Palestinci. Profesor iz Gaze Jusuf Ebu Adi strahuje da bi usljed krize u Egiptu moglo doći do zatvaranje tajnih tunela i graničnog prlaza Refah između Gazze i Egipta na duži period.

To bi dovelo do potpune izolacije Gaze.

Hamasova vlast u Gazi saopštila je da se neće miješati u unutrašnjopolitičke stvari Egipta i odbila je komentarisati situaciju nakon vojnog udara.

Ured za kontrolu granice i tunela Gaze je 29. juna saopćio da su svi tuneli prestali sa radom i prometom ljudi i roba. Hamas je na vlast u Gazi došao pobjedom na izborima 2006. godine, nakon čega je režim bivšeg lidera Egipta Hosnija Mubaraka zatvorio granični prelaz Refah.

To je natjeralo Palestince u Gazi da iskopavanjem tajnih tunela ispod granice pronađu izlaz iz apsolutne izraelske izolacije. Pretpostavlja se da je iskopano oko 1.000 takvih tunela.

Poznato je da se kroz te tajne kanale u Gazzu uvozila hrana, razne vrste roba, pa čak i građevinski materijal i gorivo.

Bonus video: