"The Wall Street Journal": Sirija krije svoje oružje

Prevoz otrovnih materija na desetine objekata komplikuje planiranu ograničenu vojnu akciju protiv sirijske vojske, ocijenili su neimenovani američki zvaničnici
3 komentar(a)
Hemijsko oružje, Foto: Rojters
Hemijsko oružje, Foto: Rojters
Ažurirano: 13.09.2013. 08:59h

Sirijska vojska premjestila je hemijsko oružje na 50 objekata u zemlji, kako bi američke obavještajne službe teško otkrile njihovu lokaciju, piše The Wall street journal.

Prevoz otrovnih materija na desetine objekata komplikuje planiranu ograničenu vojnu akciju protiv sirijske vojske, ocijenili su neimenovani američki zvaničnici i poslanici koje su brifovali obavještajci, a prenose agencije.

Prema pisanju lista, prevozom hemijskog oružja bavio se tajni elitni dio vojske "Jedinica 450", prenio je AFP.

Prema podacima američke obavještajne službe, vojska raspolaže sa hiljadu tona hemijskih i bioloških agenasa

Međutim, list piše da uprkos premještanju, američke i izraelske obavještajne agencije vjeruju da znaju gdje se nalazi veći dio oružja.

Ipak "znamo manje nego što smo znali prije šest mjeseci o tome gdje je hemijsko oružje", rekao je jedan zvaničnik.

Transport hemijskog oružja traje mjesecima, navodi WSJ.

Prema podacima američke obavještajne službe, vojska raspolaže sa hiljadu tona hemijskih i bioloških agenasa.

"To je ono što znamo, nije isključeno da postoji još", navodi list izjavu neimenovanog visokopozicioniranog američkog zvaničnika.

Zvaničnici kažu da je vlada počela da premješta to oružje prije godinu dana.

Ranije su obavještajne službe raspolagale informacijom da se hemijsko oružje držalo na svega nekoliko objekata na zapadu Sirije.

SAD i njihovi saveznici tvrde da su snage sirijskog predsjednika Bašara el-Asada izvele napad hemijskim oružjem kod Damaska 21. avgusta, kao i da je u tom napadu poginulo približno 1.400 ljudi, uključujući 400 djece, podsjeća Rojters, navodeći da Asad i sirijski saveznik Rusija krive pobunjeničke snage.

Bonus video: