NOVI PROBLEMI ZA OSNIVAČA VIKILIKSA

Ekvador ukida azil Džulijanu Asanžu?

Pozivajući se na izvore bliske ekvadorskom predsjedniku i ministarstvu spoljnih poslova, američki novinar piše da bi već početkom naredne nedjelje Asanž mogao biti izbačen iz ambasade Ekvadora
2 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.07.2018. 14:03h

Američki istraživački novinar Glen Grinvald je objavio da je Ekvador sve bliži odluci da ukine azil osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu i izbaci ga iz svoje ambasade u Londonu.

Ekvadorski predsjednik Lenin Moreno u petak je posjetio Veliku Britaniju gdje se sastao se tamošnjim zvaničnicima kako bi napravio sporazum pod kojim bi azil Asanžu bio ukinut, a on predat britanskim vlastima, objavio je Grinvald na svojoj internet stranici Intersept.

Grinvald navodi, pozivajući se na izvore bliske ekvadorskom predsjedniku i ministarstvu spoljnih poslova, da bi već početkom naredne nedjelje Asanž mogao biti izbačen iz ambasade Ekvadora.

Australijski državljanin Asanž nalazi se u ambasadi Ekvadora od 2012. godine, nakon što je u Švedskoj optužen za seksualni napad. Unutar ambasade ne smije da bude uhapšen, podsjeća Tanjug.

Švedska je u međuvremenu odustala od optužnice, ali mu u Britaniji i dalje prijeti hapšenje, jer se tada nije odazvao na sudski poziv.

Asanž je tada vjerovao, kao uostalom i sada, da će, ako napusti zgradu ambasade, biti izručen SAD, gdje će biti ispitan o aktivnostima Vikiliksa.

Preporučujemo za Vas