Ženeva: Keri i Lavrov počinju razgovore o rješenju sirijske krize

"Očekujemo da će sastanak u Ženevi biti značajniji od konsultacija pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN održanih sinoć"
6 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2013. 19:09h

Šefovi diplomatije SAD i Rusije Džon Keri i Sergej Lavrov počeće danas u Ženevi dvodnevne razgovore o diplomatskom rješenju krize u Siriji i kontroli hemijskog naoružanja te zemlje.

Dvojica diplomata, kako je najavljeno, predvodiće delegacije od desetina članova koji će učestvovati u razgovorima o planu međunarodne kontrole hemijskog oružja u Siriji koji je Rusija juče dostavila SAD.

"Očekujemo da će sastanak u Ženevi biti značajniji od konsultacija pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN održanih sinoć", ocjenjuju diplomate koje učestvuju u razgovorima o krizi u Siriji.

Pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN (SAD, Francuska, Rusija, Kina i Velika Britanija) bez dogovora je prošle noći završilo razgovore o prijedlogu rezolucije kojom se predviđa uništavanje hemijskog arsenala Sirije, izjavile su diplomate.

Damask je početkom ove nedjelje prihvatio inicijativu Rusije da stavi pod međunarodnu kontrolu svoj hemijski arsenal, prema Konvenciji 1993 o zabrani tog oružja, kako bi izbjegao vojnu akciju kojom su strane sile zaprijetile toj zemlji.

Asad predaje hemijsko oružje

Nekoliko sati prije početka razgovora šefova diplomatija SAD i Rusije, Džona Kerija i Sergeja Lavrova, sirijski predsjednik Bašar al Asad najavio je da će predati arsenal hemijskog naoružanja, čime je postavio scenografiju za početak raspoređivanja međunarodnih inspektora.

"Oružje ne predajemo zbog američkog pritiska, već zbog ruskog predloga", rekao je Asad ruskoj televiziji Rosia 24.

Keri i Lavrov počinju u Ženevi komplikovane razgovore o planu za rješavanje sirijske krize, svega nekoliko dana pošto je ruska inicijativa odložila početak bombardovanja Sirije, koje Bijela kuća, još uvijek, glasno zagovara.

Ruski plan, kojim se predviđa međunarodna kontrola sirijskog hemijskog oružja, osnova je pregovora koje će u naredna dva dana voditi Lavrov i Keri, pošto su njihovi ambasadori u Njujorku, Vitalij Čurkin i Samanta Pauer konstatovali razlike u stavovima i odluku prepustili šefovima.

Suštinski, ukoliko plan bude dogovoren u Ženevi, Sirija će morati da ratifikuje Konvenciju o zabrani hemijskog naoružanja, objelodani gdje se nalaze skladišta hemijskog oružja i prihvatiti odluke tima stručnjaka, koji će biti raspoređen u Siriji.

Rusija i Zapad se spore oko "težine" nove rezolucije UN, pošto se francuski predlog, kojim se rok za predaju hemijskog oružja ograničava na dvije sedmice uz žestoke konsekvence ukoliko saradnja izostane, Moskvi čini neprihvatljivim.

Uprkos jasnim razlikama, diplomate na obje strane smatraju da je sporazum moguć, pa će u Ženevi biti održana i serija sastanaka ruskih i američkih stručnjaka za hemijsko naoružanje, koji će pokušati da uspostave sisitem nadgledanja sirijskog arsenala.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocijenio je da još postoje izgledi za mir u Siriji i da svijet ne smije da dozvoli da ta prilika bude propuštena.

Britanski ministar spoljnjih poslova Vilijem Hejg izjavio je da svaki dogovor o stavljanju sirijskog hemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu mora da bude primjenljiv i da obezbijedi da arsenal na padne u pogrešne ruke.

Turski premijer Tajip Erdogan izjavio je danas da sumnja da će sirijski predsjednik Bašar Asad ispuniti obećanje i staviti hemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu, ocjenjujući da time samo kupuje vrijeme za novi "masakr".

"Asadov režim nije ispunio nijedno obećanje, osvojio je vrijeme za nove masakre i to i dalje čini", istakao je Erdogan u govoru u Istanbulu.

Pobunjenička Slobodna sirijska armija u startu je odbacila predlog Rusije da Sirija svoje hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu.

Procurio izvještaj UN o Siriji

Francuska, koja je predložila prvu i prilično oštru verziju rezolucije UN, dodala je, unekoliko, ulje na vatru diplomatske napetosti navodeći da će u izvještaju UN o hemijskim napadima u Siriji, čije je objavljivanje najavljeno za ponedjeljak, biti manje ili više jasno navedeno ko je kriv za napade hemijskim oružjem.

"Biće jasno rečeno da je počinjen masakr hemijskim oružjem", rekao je šef francuske diplomatije Loran Fabius, čiji je nastup naišao na ozbiljne kritike među diplomatama, koji smatraju da je preuranjeno objavljivanje rezultata istrage nepotrebno.

Fabijus je, takođe, rekao da će na osnovu tog izvještaja biti jasnije da li je uopšte moguće kontrolisati sirijski arsenal hemijskog naoružanja.

Obama očekuje konkretne rezultate u Ženevi

Predsjednik SAD Barak Obama izjavio je danas da očekuje "konkretne rezultate" američko-ruskih pregovora o sirijskom hemijskom oružju u Ženevi.

"Nadam se da će razgovori državnog sekretara SAD Džona Kerija i ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova i drugih partnera dovesti do konkretnih rezultata", izjavio je Obama novinarima u Bijeloj kući.

Obama je kazao da je Keri "u inostranstvu zbog sastanaka o pitanju kojem smo posljednjih sedmica posvetili puno vremena, o situaciji u Siriji i načinu na koji možemo da obezbijedimo da hemijsko oružje više ne bude upotrijebljeno protiv nevinih".

SAD su uoči razgovora u Ženevi pozvale sirijski režim da "što prije prijavi cjelokupan arsenal" kao demonstraciju svoje posvećenosti, izjavio je visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta koji je u pratnji državnog sekretara Džona Kerija. Cilj je da se "vidi da li postoji kredibilan put da se ide dalje, da li su Rusi ozbiljni u onome što govore i, najvažnije, da li je sirijski predsjednik Bašar Al Asad ozbiljan u onome što kaže", dodao je taj zvaničnik.

Asad je obećao da cće staviti hemijsko oružje pod kontrolu, ali samo ako SAD više ne budu prijetile Siriji i ako prestanu da isporučuju oružje pobunjenicima.

"To je bilateralan proces ... Kad budemo vidjeli da SAD zaista žele stabilnost u regionu, kada prestanu da prijete i da isporučuju oružje teroristima, mislimo da ćemo moći da vodimo proces do kraja i da će biti prihvatljiv za Siriju", rekao je Asad televiziji Rusija 24.

CIA naoružava ustanike

Američka Centralna obavještajna agencija počela je, u posljednje dvije sedmice, operaciju naoružavanja ustanika lakim naoružanjem, municijom i drugom vojnom opremom, piše Vašington post.

Ova operacija najavljena je još prije nekoliko mjeseci, ali su pripreme tekle jako sporo pošto su američki agenti, zbog borbi koje se vode na sve strane, imali ozbiljne logističke probleme. Istovremeno, operaciju je "kočio" i strah Vašingtona da vojna pomoć ne završi u rukama islamista.

Upravo taj strah glavni je razlog zbog kojeg jedna od država koje drže stranu ustanicima nije spremna da im isporuči lake protiavionske projektile.

Galerija

Bonus video: