Predsjednik Irana: Nastavićemo sa razvojem nuklearnog programa

Ucijenama i pritiscima Zapad neće ništa postići, mi smo spremni da pregovaramo o našem nuklearnom programu, izjavio je Rohani
2 komentar(a)
Hasan Rohani, Foto: Beta/AP
Hasan Rohani, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.09.2013. 09:20h

Iran neće odustati od svog prava na razvoj nuklearnog programa, izjavio je danas iranski predsjednik Hasan Rohani. "Naša vlada neće odustati od namjere da nastavi sa radom na nuklearnom programu ", rekao je Rohani.

Krajem septembra u Njujorku treba da se sastanu visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton i iranski šef diploamtije Mohamad Džavad Zarif, kako bi ponovo bili pokretnuti pregovori o spornom iranskom nuklearnom programu. Pošto je u junu izabran za predsjednika Irana, Rohani, koji pripada umjerenoj struji, izjavio je da sa velikim silama želi da vodi "ozbiljne pregovore bez gubljenja vremena", kao i da je spreman na veću transparentnost.

On je i tada kazao da Iran neće odustati od svojih "neospornih" prava, posebno od prava na obogaćivanje uranijuma, što posebno zabrinjava Zapad, koji smatra da je cilj programa stvaranje nuklearnog oružja. Rohani je kazao i da Zapad treba da shvati da "ništa neće postići" ucijenama i pritiscima.

On je dodao da će poslije sastanka Eštonove i Zarifa razgovori o iranskom nuklaearnom programu biti nastavljeni izmedju Teherana i grupe 5+1 (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka.)

Bonus video: