Kina među tri najveća svjetska investitora

Strane direktne investicije (SDI) Kine porasle su prošle godine za 17,6 % na 87,8 milijardi dolara u odnosu na 2011. godinu
0 komentar(a)
novac, Foto: Asiasociety.org
novac, Foto: Asiasociety.org
Ažurirano: 10.09.2013. 07:35h

Kina je prošle godine po prvi put postala jedna od tri najveća investitora u svijetu.

Investicije ove zemlje u inostranstvu porasle su na nove rekordne nivoe, saopštila ja kineska vlada.

Strane direktne investicije (SDI) Kine porasle su prošle godine za 17,6 odsto na 87,8 milijardi dolara u odnosu na 2011. godinu, navedeno je u zajedničkom saopštenju kineskog ministarstva trgovine, Nacionalnog biroa za statistiku i Državne administracije za deviznu politiku.

Na globalnom nivou, SDI su pale za 17 odsto, dok je Kina ostvarila značajne rezultate, zahvaljujući čemu je postala jedna od tri vodeća svjetska investitora, dodaje se u tom saopštenju, ne precizirajući koja su druga dva najveća investitora.

Prošlogodišnji rast investicija predstavlja značajno ubrzanje tempa u odnosu na rast od 8,5 odsto iz 2011. godine, kada je oporavak globalne ekonomije bio slab zbog stalnih finansijskih previranja u Evropi i SAD.

Zvanični Peking je prošle godine pružao podršku kineskim kompanijama da nastupe na globalnoj sceni, pa je tako u maju 2012. kineska kompanija "Tri klisure", operator najveće svjetske hidroelektrane, potpisala sporazum o kupovini 21,35 odsto akcija u portugalskoj elektroenergetskoj kompaniji "Energias de Portugal" (EDP) za sumu od 2,7 milijardi eura.

U novembru prošle godine, suvereni investitioni fond China Investment (CIC) preuzeo je 10 odsto akcija u britanskom aerodromu Hitrou za 704 miliona dolara.

Fond CIC je osnovan 2007. godine, sa kapacitetom od 200 milijardi dolara, i u cilju boljeg iskorišćavanja ogromnih deviznih rezervi Kine, koje su sada blizu nivoa od skoro 3.500 milijardi dolara.

Bonus video: