NSA pomaže u rasvjetljavanju smrti Daga Hamaršelda

Smrt diplomate, ekonomiste i pisca, dobitnika Nobelove nagrade za mir jedna je od velikih neriješenih misterija Hladnog rata
57 pregleda 1 komentar(a)
Dag Hameršald, Foto: Un.org
Dag Hameršald, Foto: Un.org
Ažurirano: 09.09.2013. 15:51h

Američka bezbjednosna agencija NSA možda ima ključne dokaze o smrti generalnog sekretara UN Daga Hamaršelda u avionskoj nesreći 1961. godine.

To je u Londonu saopštila Komisija koja je preporučila ponovnu istragu njegove pogibije.

Smrt Šveđanina Hamaršelda - diplomate, ekonomiste i pisca, dobitnika Nobelove nagrade za mir i jednog od najuspješnijih šefova UN (1953-1961.) do sada, jedna je od velikih neriješenih misterija Hladnog rata.

Poginuo je kada se avion kojim je putovao na mirovne pregovore u Kongu srušio iznad Ndole, u tadašnjoj Rodeziji (Zambija).

Njegova smrt pokrenula je brojne "teorije zavjere" jer su neki svjedoci - kako su zvanično u svom izveštaju konstatovale i UN - tvrdili da su vidjeli varnice i bljeske na nebu, a čak i druge letjelice, prije pada njegovog aviona.

Četvoročlana komisija formirana sa zadatkom da razmotri otvaranje istrage o pogibiji Hamaršelda danas je donijela odluku da preporuči istragu smatrajući da NSA ima važne podatke o tome.

Predsjedavaujći komisije Stiven Sedli rekao je da je "vrlo vjerovatno" da je NSA snimala radio-poruke pilota u oblasti Afrike, gdje se srušio avion tadašnjeg šefa UN.

To znači da bi mogla da pomogne da se utvrdi da li je pad aviona bio nesreća ili ubistvo - da bi se nastavio rat u Kongu u koji su bile umiješane Belgija, Velika Britanija i SAD, motivisane tamošnjim bogatim rezervama rude bakra.

Bonus video: