Iranski ministar osudio holokaust

Nova iranska vlada ima namjeru da uspostavi bolje odnose sa međunarodnom zajednicom
1 komentar(a)
Hasan_Rohani, Foto: SANA
Hasan_Rohani, Foto: SANA
Ažurirano: 06.09.2013. 09:12h

Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif izjavio je da Iran osuđuje ,,masakr nad Jevrejim'' koji su počinili nacisti, čime je zauzeo bitno drugačiji stav od bivšeg predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, koji je negirao da je za vreme Drugog svetskog rata holokaust uopšte počinjen.

,,Osuđujemo masakr nad Jevrejima koji su počinili nacisti, kao i masakr nad Palestincima od strane cionista", napisao je Zarif na svom Fejsbuk nalogu. Zarif je Jevrejima uputio čestitke povodom njihove 5774. Nove godine - Ross Hassane, koju su oni proslavili juče. Pošto je dobio odgovor da bi Jevrejima Nova godina bila još ljepša kada bi Iranci prestali da negiraju holokaust, Zarif je napisao da Iran ,,nikada" to nije činio.

,,Čovjek koji je to radio je otišao. Želim vam srećnu Novu godinu", napisao je Zarif. Ahmadinedžad je u posljednjih nekoliko godina u više navrata negirao da je holokaust počinjen i najvljivao skori nestanak Izraela, što je izazivalo oštro negodovanje međunarodne zajednice.

Novi predsjednik Irana Hasan Rohani dijeluje veoma odlučno u namjeri da promijeni politiku u odnosu na svog prethodnika i da uspostavi bolje odnose Teherana i medjunarodne zajednice.

Bonus video: