Ministar policije Egipta preživio atentat

Automobil bomba eksplodirao blizu konvoja u kojem je bio ministar unutrašnjih poslova Egipta Muhamed Ibrahim. Najmanje deset ljudi poginulo, ministar nije povrijeđen
0 komentar(a)
Mohamed Ibrahim, Foto: Beta/AP
Mohamed Ibrahim, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.09.2013. 13:30h

Ministar unutrašnjih poslova Egipta Mohamed Ibrahim preživio je danas atentat u Kairu, koji je izvršen eksplozivnom napravom i u kojem su povrijeđena tri lica, deset ih je poginulo a oštećena su četiri automobila iz ministrovog konvoja vozila.

Ibrahim nije ozlijeđen u napadu koji se dogodio u Nasr Sitiju, dijelu grada koji važi kao uporište Muslimanskog bratstva. Po svoj prilici napad je izveden daljinskim komandama.

Kada se pojavio na državnoj televiziji, Ibrahim je bio vidno uznemiren. Prema njegovim riječima, eksplozivna naprava bila je "velika", na meti su bila njegova kola a oštećena su četiri vozila iz njegove pratnje.

Ibrahim je rekao da su dva policajca iz konvoja teško povrijeđena i da su u teškom stanju, a da dijete koje se našlo u blizini eksplozije ima ozbiljnu povredu noge.

Egipat su zahvatili politički nemiri i nasilje nakon što je 3. jula vojska zbacila islamističkog predsjednika Muhameda Morsija.

Da bi se ugušili protesti njegovih pristalica, zaveden je policijski čas čije je trajanje u međuvremenu dva puta skraćivano. Napad na Ibrahima prvi je atentat na nekog visokog zvaničnika prelazne egipatske vlade otkako je Morsi svrgnut.

Bonus video: