Sirija: Iransko rukovodstvo pružilo podršku Asadu

Komandat iranskih oružanih snaga Gasem Soleiman poručio da će njegova zemlja do kraja biti uz Siriju
3 komentar(a)
Čuvari revolucije Iran, Foto: Rojters
Čuvari revolucije Iran, Foto: Rojters
Ažurirano: 05.09.2013. 10:02h

Iran će do kraja biti uz Siriju u slučaju intervencije međunarodne koalicije protiv te zemlje, izjavio je glavnokomandujući iranskih oružanih snaga, Gasem Soleimani. ,,SAD ne pokušavaju da zaštite ljudska prava, njihov cilj je da unište otpor (prema Izraelu), rekao je Soleimani. On nije precizirao na koji način će Iran pomoći Siriju u slučaju američke intervencije.

Iranski ministar odbrane Husein Degan je odbacio mogućnost direktnog angažovanja iranskih snaga na strani Sirije. ,,Sirijcima nije neophodna isporuka našeg oružja,jer imaju sistem protivazdušne odbrane", rekao je on. Dok je predsjednik Irana Hasan Rohani poručio da njegova zemlja ulaže velike napore da ne dođe do vojne intervencije u Siriji.

Kina: Rizik za globalnu ekonomiju

Kina je upozorila svjetske sile na negativne posljedice vojne intervencije u Siriji po ekonomiju. Uoči samita G20, zamjenik kineskog ministra finansija Džu Guangjao rekao je u Sankt Peterburgu da bi ,,vojna akcija definitivno imala negativne posljedice po globalnu ekonomiju, posebno na cijenu nafte".

Kineski zvaničnik se zato založio za pregovaračko riješenje u okviru UN, nakon što je sirijska vlada optužena za upotrebu hemijskog oružja protiv sopstvenog naroda.

Bonus video: