Obama: SAD i Rusija su udarile u zid u međusobnim odnosima

Obama i Putin će u četvrtak i petak učestvovati na samitu G20 u Sankt Peterburgu
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2013. 17:15h

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je danas da su SAD i Rusija "udarili u zid" u razvoju međusobnih odnosa, ali da će dvije zemlje nastaviti da sarađuju uprkos problemima.

Obama je u Stokholmu rekao da "nije otpisao ideju da SAD i Rusija nastave da sarađuju na zajedničkim interesima" iako postoje duboke razlike po nekim pitanjima.

Obama je ranije otkazao bilateralni susret s Putinom u okviru samita G20 u Sankt Peterburgu navodeći više problema u međusobnim odnosima SAD i Rusije

Obama i ruski predsjednik Vladimir Putin učestvovaće u četvrtak i petak na samitu G20 u Sankt Peterburgu, a američki predsjednik je ranije otkazao bilateralni susret s Putinom u okviru tog skupa navodeći više problema u međusobnim odnosima dvije zemlje.

"Nema sumnje da smo, kao što sam naznačio ranije, na neki način udarili u zid u smislu dodatnog napretka", rekao je Obama na konferenciji za novinare sa švedskim premijerom Frederikom Rajnfeltom.

Ruski predsjednik sinoć je u intervjuu takođe rekao da zajednički interesi dvije zemlje "čine dobru osnovu za nalaženje zajedničkog rješenja za naše probleme".

"Predsjednika Obamu nije izabrao američki narod zato da bude ljubazan prema Rusiji. I vašeg poniznog slugu nije izabrao ruski narod da bude ljubazan prema nekom. Mi radimo, raspravljlamo oko nekih pitanja. I mi smo ljudi. Nekad se jedan od nas razljuti", rekao je Putin.

Odnose SAD i Rusije opterećuju različiti stavovi prema Siriji, azil koji je biši saradnik američkih obvještajnih službi Edvard Snouden dobio u Rusiji, kao i kritike koje Vašington upućuje Moskvi zbog ljudskih prava.

Pitanje kredibiliteta

"Moj kredibilitet nije na ispitu - kredibilitet međunarodne zajednice je na ispitu", rekao je Obama, dodajući da je sada, pošto su izloženi dokazi o upotrebi hemijskog oružja u Siriji, pitanje da li se traži razlog da se ne djeluje

Američki predsjednik je izjavio da je kredibilitet međunarodne zajednice na ispitu zbog upotrebe hemijskog oružja u Siriji.

Obama je na konfereciji za novinare sa švedskim premijerom rekao da nije on postavio "crvenu liniju", već da je to uradio svijet kada su vlade koje predstavljaju 98 svjetske populacije "usvojile sporazum o zabrani upotrebe hemijskog oružja".

"Moj kredibilitet nije na ispitu - kredibilitet međunarodne zajednice je na ispitu", rekao je Obama, dodajući da je sada, pošto su izloženi dokazi o upotrebi hemijskog oružja u Siriji, pitanje da li se traži razlog da se ne djeluje.

"Ako je to slučaj, onda mislim da međunarodna zajednica to treba da prizna".

Obama i Rajnfelt na konferenciji u Stokholmu (foto: beta/ap)

Obama je rekao da SAD žele da međunarodna zajednica "efikasno reaguje" na upotrebu hemijskog oružja u Siriji.

Premijer Rajnfelt je rekao da bi trebalo da odgovaraju oni koji stoje iza hemijskog napada u Siriji, ali i naglasio stav svoje zemlje da bi intervencija u Siriji trebalo da bude izvdena pod mandatom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Galerija

Bonus video: