NAKON ESKALACIJE NASILJA

Barhum: Izrael i Hamas pristali na prekid vatre

"Zahvaljujući naporima Egipta i Ujedinjenih nacija postigli smo dogovor da se vratimo stanju zatišja izmedju (izraelskog) okupatora i palestinskih frakcija", naveo je portparol Hamas Favzi Barhum
65 pregleda 0 komentar(a)
Izrael, napad, Foto: Reuters
Izrael, napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.07.2018. 07:27h

Izrael i Hamas pristali su rano jutros na prekid vatre nakon eskalacije nasilja u kome su ubijena četiri Palestinca i jedan izraelski vojnik, rekao je portparol te islamske ekstremističke organizacije Favzi Barhum.

"Zahvaljujući naporima Egipta i Ujedinjenih nacija postigli smo dogovor da se vratimo stanju zatišja izmedju (izraelskog) okupatora i palestinskih frakcija", naveo je Barhum u saopštenju, prenijele su agencije.

Za vrijeme sukoba ubijen je juče jedan izraelski vojnik duž granice Izraela i Gaze.

To je prvi vojnik ubijen tokom aktivne dužnosti od rata između izraelske vojske i Hamasa, koji vlada pojasom Gaze, 2014. godine, saopštio je izraelski vojni portparol, prenijeli su izraelski mediji.

Četvorica Palestinaca su takođe ubijena u razmjeni vatre. Vojno krilo Hamasa Brigade Izadin al Kasam je potvrdilo da su trojica bili članovi organizacije.

Nakon te razmjene vatre Izrael je pokrenuo veliki napad iz vazduha na pojas Gaze u znak odmazde za pogibiju vojnika “ tokom incidenta” kraj palestinske enklave u kome je , kako se navodi, uništeno 60 meta Hamasa.

Vojska je rekla da je eliminisano oko 60 zgrada i infrastruktura, te da su umnogome umanjene vojne i komandne, kao i sposobnosti kontrole te organizacije koju Izrael smatra terorističkom.

Ovo je drugi prekid vatre postignut između Izraela i Hamasa za nedjelju dana u vrijeme dok raste zabrinutost da bi mogao izbiti novi rat. Od 2008. godine Hamas i izraelska vojska su tri put ratovali.

Palestinci masovno protestuju jednom nedjeljno od kraja marta na granici pojasa Gaze protiv izraelske i egipatske blokade te teritorije.

Oni takođe zahtijevaju pravo na povratak palestinskih izbjeglica koje su otjerane ili su pobjegle iz svojih domova u ratu koji je izbio poslije stvaranja Izraela 1948. godine.

Prema podacima Frans presa skoro 150 Palestinaca je poginulo u tim protestima, a više 4.000 ranjeno je izraelskom bojevom municijom.

Preporučujemo za Vas