SUKOB SVE BLIŽI

Francuski premijer pokazao dokaze koji sugerišu da je Asad izvršio hemijski napad

U dokumentima s kojih je skinuta oznaka tajnosti nalaze se informacije o najmanje tri napada hemijskim oružjem
24 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2013. 19:43h

Američki nosač aviona na nuklearni pogon USS Nimic i ostali brodovi iz borbene grupe se kreću prema Crvenom moru kako bi bili spremni pomoći SAD u slučaju napada na Siriju, objavio je Rojters pozivajući se na anonimni izvor.

"Radi se o raspoređivanju sredstava kako bi bila na raspolaganju u slučaju da dođe do napada" kazao je zvaničnik Rojtersu te dodao da zasad nije poznato kada će brodovi stići do Crvenog mora.

Tu borbenu grupu osim nosača aviona čine četiri razarača i krstarica, a do sada su bili stacionarni u Indijskom okeanu.

Rusija poslala izviđački brod

Rusija je poslala izviđački brod Prijazovje na područje potencijalnog sukoba.

Brod je isplovio iz luke Sevastopolj na Crnom moru i krenuo u misiju prikupljanja informacija, takođe je objavio Rojters.

Ministarstvo odbrane te zemlje je odbilo da komentariše tu informaciju.

Iz Moskve je danas poručeno da nema dokaza da je sirijski režim koristio hemijsko oružje, i da u Kremlju vjeruju da iza napada stoje pobunjenici sa ciljem da isprovociraju vojnu intervenciju zapadnih sila.

Oro predstavio dokaze

Sa druge strane, premijer Francuske Žan-Mark Oro je parlamentu predstavio navodne dokaze o korišćenju hemijskog oružja u Siriji.

U dokumentima s kojih je skinuta oznaka tajnosti nalaze se informacije o najmanje tri napada hemijskim oružjem u periodu od aprila do avgusta ove godine.

Izvještaj se sastoji od devet stranica i u njemu se sugeriše da je napade izvršila vlada Bašar al Asada.

Rojters javlja da se u izvještaju nalaze i satelitski snimci koje prikazuju napade iz područja koje kontroliše Asadova vlada. Isti izvor iz francuske vlade navodi kako je Asadova vojska nakon napada konstantno bombardovala područje kako bi uništila dokaze o upotrebi hemijskog oružja.

Dokumenti će biti objavljeni na internet stranicama francuskih institucija.

Galerija