SAD pokrenule 231 sajber napada u 2011: Na meti Iran, Rusija, Kina...

"Dokumenti koje je obezbijedio Snouden ukazuju na sprovođenje kampanje informatičkog špijuniranja, veće i agresivnije od onoga što se do sada naslućivalo"
1 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2013. 16:13h

Američke obavještajne službe pokrenule su 231 sajber-operaciju u 2011. godini, koja je za metu imala uglavnom Iran, Rusiju, Kinu i Sjevernu Koreju, piše danas "Washington Post", prenoseći informacije iz dokumenata koje je tom listu dostavio Edvard Snouden.

"To pokazuje nove dokaze o sve brojnijim 'sajber-ratnicima' Obamine administracije, koji se infiltriraju u strane informativne sisteme i ometaju njihovo funkcionisanje", piše "Post", na osnovu tajnih dokumenata koja im je dostavio bivši saradnik NSA Edvard Snouden.

Osim sajber-operacija, američki specijalisti "ulaze i u strane sisteme kako bi ih stavili pod diskretnu američku kontrolu", piše list, govoreći o projektu Gini (GENIE) za koga je izdvojen budžet od 652 miliona dolara.

U okviru tog projekta, piše list, svake godine daljinski se postavljaju u kompjutere, rutere i zaštitne sisteme sofisticirani "implanti" na oko desetine hiljada uređaja, a planirano je povećanje tog broja na milione.

"Dokumenti koje je obezbijedio Snouden ukazuju na sprovođenje kampanje informatičkog špijuniranja, veće i agresivnije od onoga što se do sada naslućivalo", piše "Post".

Od 231 sajber-napada u 2011. godini, oko tri četvrtine "imalo je za cilj mete izuzetnog značaja, poput Irana, Rusije, Kine ili Sjeverne Koreje, ili aktivnosti poput nuklearnog naoružavanja", dodaje list.

Galerija

Bonus video: