Reakcije na namjeru vojne intervencije u Siriji: Putin, Merkel, Leta, Tači

Američki predsjednik kazao je juče da su SAD u procesu planiranja vojne intervencije koja ne bi uključivala vojnike na terenu
19 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2013. 18:12h

Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da će biti "izuzetno žalosno" ako bi SAD pokrenule jednostranu vojnu akciju protiv Sirije.

Putin je rekao da su optužbe da je sirijska vlada upotrebila hemijsko oružje "potpuno besmislene".

Američki predsjednik Barak Obama, dobitnik Nobelove nagrade za mir, morao bi da razmišlja o potencijalnim žrtvama udara na Siriju, rekao je Putin.

Putin je kazao da bi SAD trebalo Savjetu bezbjednosti UN da predoče dokaze o upotrebi hemijskog oružja u Siriji, prenijela je agencija Rojters.

Predstojeći samit G20 u Senkt Peterburgu mogao bi da bude platforma za raspravu o sirijskoj krizi, dodao je Putin. On je naveo da je izuzetno iznenađen što je britanski parlament glasao protiv napada na Siriju.

Tači: Vojna intervencija je neophodna

"Međunarodna vojna intervencija u Siriji je neophodna", ocienio je kosovski premijer Hašim Tači.

Tači smatra da rat u Siriji, u kojoj je samo tokom poslednjih nekoliko dana izgubilo živote više od hiljadu ljudi, među kojima i stotine djece, najbolje ukazuje na potrebu za međunarodnom intervencijom u toj zemlji.

"Iako su Kosovo i Sirija dva različita slučaja, humanitarna intervencija se pokazuje kao jedinstveno, pravedno, humano rešenje kojim se podržava demokratija u svetu", smatra kosovski premijer.

Prema njegovim riječima, intervencija, kojom bi se spriječili napadi sirijskog predsjednika Bašara al-Asada na sopstveni narod je neophodna.

"Akcija je nužna kao pružanje podrške sirijskom narodu u njegovoj borbi za slobodu, demokratsko društvo, vladavinu zakona i zaštitu ljudskih prava", naveo je Tači u saopštenju koje je prenijela agencija MIA.

Merkel kritikuje Rusiju i Kinu

Njemačka kancelarka Angela Merkel kritikovala je Rusiju i Kinu zbog stava u vezi sa sirijskom krizom ocijenivši da su te zemlje svojim djelovanjem oslabile UN.

Ona je, u intervjuu njemačkom dnevniku "Augsburger Algemajne", kazala da je žalosno što su Rusija i Kina odbacivale pronalaženje zajedničkog stava u vezi sa Sirijom.

Prema njenim riječima, to je značajno oslabilo ulogu UN, prenio je AFP. Rusija i Kina su vetom blokirale tri rezolucije koje bi povećale pritisak na sirijskog predsjednika Bašar al-Asada od početka konflikta marta 2011.godine, a kako podsjeća francuska agencija, ove dvije zemlje su, takođe, protiv zahtjeva zapadnih članica Saveta bezbjednosti UN za vojnu intervenciju.

U intervjuu za "Velt am Zontag", koji će sjutra biti objavljen, šef njemačke diplomatije Gvido Vestervele, kako prenosi AFP, apelovao je na Rusiju da razmotri svoj stav.

"Oni koji gledaju u stranu i pored korišćenja hemijskog naoružanja podstiču njegovo korišćenje. Zato pozivamo Rusiju da uputi signal saglasnosti sa međunarodnom zajednicom", kazao je on.

Merkel (foto: Reuters)

Merkel je podsjetila da je korišćenjem hemijskog naoružanja u Siriji "prekršen tabu", što, kako je dodala, ne može ostati bez posljedica. Istovremeno je isključila učešće Njemačke u bilo kojoj vojnoj akciji koja ne bi imala podršku međunarodne zajednice.

"Njemačka ne može učestvovati u bilo kakvoj vojnoj intervenciji bez mandata UN, NATO ilI EU", poručila je Merkel. Istrazivanje javnog mnjenja u Njemačkoj pokazalo je da građani ne podržavaju intervenciju u Siriji.

Šest od deset Njemaca se protivi mogućoj intervencji, a samo je jedna trećina za vojnu akciju.

Leta: Razumijemo SAD i Francusku, ali Italija neće učestvovati bez mandata SB UN

Premijer Italje Enriko Leta izjavio je da njegova zemlja razumije zašto SAD i Francuska razmatraju vojnu akciju u Siriji zbog napada hemijskim oružjem, ali da Italija ne može učestvovati u toj operaciji bez podrške Savjeta bezbjednosti UN.

Italija će uraditi sve na pronalaženju političkog rješenja za sirijski građanski rat tokom samita Grupe 20 u Rusiji sljedeće nedjelje, navodi se u današnjem saopštenju.

Leta je rekao da su građani Italije duboko potrešeni slikama žrtava hemijskog napada u predgrađu Damaska 21. avgusta.

On je dodao da međunarodna zajednica prolazi kroz "teške trenutke" pokušavajući da donese odluku o odgovarajućoj reakciji kako bi se spriječili takvi napadi u budućnosti.

Galerija

Bonus video: