NOVA HAPŠENJA

Egipat, uhapšeni lideri Muslimanske braće

Uhapšena dvojica vodećih ličnosti Muslimanske braće Muhamed el Beltagi i Haled al-Azhari. Uhapšena i četiri novinara televizije "Al Džazira" koji su izvještavali o demonstracijama u Egiptu
65 pregleda 3 komentar(a)
Funkcioner Partije za slobodu i pravdu i Muhamed el Beltagi, Foto: AP
Funkcioner Partije za slobodu i pravdu i Muhamed el Beltagi, Foto: AP
Ažurirano: 20.02.2019. 17:56h

Policija je uhapsila dvojicu vodećih ličnosti Muslimanske braće, uključujući istaknutog bivšeg poslanika koji je javno pozivao na proteste protiv nove vlade, navode egipatska državna televizija i zvaničnici.

Uhapšeni su generalni sekretar "Partije za slobodu i pravdu" Muhamed el Beltagi i bivši ministar rada Haled al-Azhari u jednom stanu nedaleko od piramida u Gizi, prenosi AP.

Beltagi je tražen zbog podsticanja na nasilje, ubistvo i terorizam. On je, takođe, tražen zbog učešća u napadu na jednog policajca kojeg su, kako navode vlasti, oteli demonstranti u Kairu.

Tužioci su njegovo hapšenje naredili još 10. jula, a zatim i da se zamrzne njegova imovina.

To je najnovije u nizu hapšenja lidera Muslimanske braće, koji su protestovali zbog svrgavanja predsjednika Muhameda Mursija 3. jula.

Vrhovni vođa Muslimanske braće Muhamed Badi uhapšen je prošle sedmice, podsjeća AP.

 Istovremeno su uhapšena i četiri novinara televizije Al Džazira koji su izvještavali o demonstracijama u Egiptu.

U saopštenju Al Džazire navodi se da su hapšenja "dio kampanje" protiv ove televizije, za koju prelazna vlada u Egiptu tvrdi da je pristrasna prema svrgnutom predsjedniku Muhamedu Morsiju.

Egipatske vlasti takođe su zabranile emitovanje egipatskog kanala Al Džazire pod nazivom Mubašir Misr, uz obrazloženje da je naškodio nacionalnoj bezbjednosti širenjem "laži i glasina".

U TV Al Džazira navode da je vlast odgovorna za bezbjednost uhapšenih novinara i zatražila njihovo hitno puštanje na slobodu.