Asad: Iz sukoba izlazimo kao pobjednici

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je da nije donio odluku o eventualnoj intervenciji u Siriji
163 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2013. 16:53h

Sirijski predsednik Bašar al-Asad izjavio je da bi Sirija izašla kao "pobjednik" iz eventualnog sukoba sa SAD, objavio je libanski list El-Ahbar.

"Od početka krize, poznato vam je, čekamo trenutak da se pokaže ko je naš pravi neprijatelj", rekao je Al-Asad pred sirijskim zvaničnicima, navodi dnevnik.

Predsjednik je poručio sirijskim zvaničnicima da zna da su "spremni da se suprotstave svakom napadu i da sačuvaju domovinu".

"U pitanju je istorijski sukob iz kojeg ćemo mi izaći kao pobjednici", rekao je Al-Asad.

Obama nije donio odluku o intervenciji

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je da nije donio odluku o eventualnoj intervenciji u Siriji.

"Još nisam donio odluku" o akciji u Siriji, rekao je Obama za televiziju PBS.

Obama je dodao da su SAD ustanovile da je režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada koristio hemijsko oružje u napadu kod Damaska 21. avgusta, ali je isključio mogućnost "direktnog vojnog angažovanja" SAD u građanskom ratu u Siriji.

Obama je rekao da je važno da sirijski režim shvati poruku da mu je bolje da se ne usudi da ponovo koristi hemijsko oružje.

Obama je ocijenio i da će SAD imati dugoročne pozitivne posljedice ukoliko pošalju upozorenje sirijskom režimu poruku da "prekine" s takvim akcijama.

Predsjednik Predstavničkog doma Kongresa SAD, republikanac Džon Bener, pozvao je Obamu da saopšti javnosti svoje planove o vojnom napadu na Siriju, prenosi agencija Beta.

Konsultacije stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN o britanskom predlogu rezolucije kojom bi se osudio "hemijski napad" od 21. avgusta u blizini Damaska održane su juče, ali o ishodu sastanka nije bilo saopštenja.

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg je ocijenio da je ovo prvi put "u 21. vijeku da se vodi hemijski rat i da je to "neprihvatljivo".

On je ranije rekao da bi bilo "moguće" odgovoriti na upotrebu hemijskog oružja u Siriji "bez potpunog jedinstva Savjeta bezbjednosti UN".

Opozicija za udare i za suđenje Asadu pred sudom u Hagu

"Zapad treba da izvede udar na režim Bašara al-Asada i on mora biti izveden pred Međunarodni sud u Hagu", rekao je predsjednik opozicione sirijske koalicije Ahmad Džarba u intervjuu objavljenom u dnevnom listu "Le Parisien".

"Hemijski Bašar masakrirao je naš narod 21. avgusta. On ne smije da izbjegne sankcije koje zaslužuje", rekao je Džarba koji treba da se sastane sa predsjednikom Francuske Fransoa Olandom.

"Neka izvedu udar i neka taj režim nestane", rekao je Džarba.

On je naveo da sirijska opozicija očekuje od Zapada "udar na sirijski režim", a zatim "političku i vojnu podršku Slobodnoj sirijskoj vojsci".

Bivši američki kongresmen: U slučaju napada na Siriju postajemo avijacija Al Kaide

Bivši američki kongresmen, Denis Kucinič, osvrnuo se u razgovoru za list "The Hill" na aktuelne tenzije oko mogućeg vojnog napada američkih snaga na Siriju. Osudio je ratne planove i istakao da bi u slučaju napada američka vojska postala "Al-Kaidina ratna avijacija".

Kucinič se i ranije istakao svojim snažnim anti-ratnim stavovima i jedan je od rijetkih istaknutih političara na američkoj sceni koji sistematski i kontinuirano osuđuje američke vojne agresije na prostoru Bliskog Istoka. Kritikovao je američki stav uoči, za vrijeme i nakon napada na Libiju kada je uporno ponavljao "Doveli smo Al Kaidu na vlast u Libiji".

"Dakle, sada ćemo postati i Al-Kaidina ratna avijacija? Ovo su jako, jako ozbiljna pitanja koja imaju velike međunarodne implikacije. Neki tvrde da će ovo biti 'ciljani napadi' - ali to će biti objava rata. S ovakvim stvarima se ne smijemo šaliti", rekao je.

Njegova upozorenja poprilično su na liniji senatora Randa Pola koji je ranije ove godine glasao protiv odredbe kojom se odobrava naoružavanje pobunjenika u Siriji.

Kucinič takođe ističe da će predsjednik Obama prekršiti Ustav ukoliko pokrene napad na Siriju bez odobrenja Kongresa. Podsjetimo, Kucinič je pokrenuo tužbu protiv Obame zbog intervencije u Libiji.

Ističe da nije uvjeren u informacije pobunjenika koji tvrde da je sirijska vojska izvela napad hemijskim oružjem. "Administracija žuri u nešto što bi moglo da preraste u Treći svjetski rat, i to na osnovu vrlo sumnjivih dokaza. Ovaj napad se koristi kao povod. Presuda je stigla prije nego što su dokazi sakupljeni. Šta Vam to govori?", upitao je Kucinič.

Brutalne egzekucije u Siriji: Al-Kaida militanti ubijaju vozače kamiona zbog vjerskih razloga

Na internetu se pojavio još jedan brutalni snimak egzekucije sirijskih civila od strane pripadnika terorističkih grupa. Video snimak, koji se pojavio prije nekoliko dana, prema informacijama na samom snimku, prikazuje pripadnike grupe ISIS (Islamska Država Irak i Sirija), koja je povezana s Al-Kaidom, kako zaustavljaju konvoj kamiona koji su vozili iz Iraka za Siriju.

UPOZORENJE: video sadrži scene nasilja koje nisu preporučljive mlađim od 18 godina

Naoružani militant vozače kamiona ispituje o njihovoj religiji, dok druga osoba snima cijeli mučni proces. Pita ih "jesu li Suniti?", na što mu oni odgovaraju da jesu, zatim počinje da im postavlja konkretna vjerska pitanja, kako bi provjerio jesu li stvarno Suniti. Ovi mu govore da nemaju nikakve veze s ratom ni vojskom, da samo nastoje da rade svoj posao da bi preživjeli.

Trojica daju pogrešni odgovor na pitanje "koliko se puta treba klanjati dnevno" i nakon toga bivaju pogubljeni s više hitaca.

Autentičnost ovog snimka potvrdio je Džošua Landis, predsjednik Asocijacije za Sirijske Studije u SAD-u, pri Univerzitetu u Oklahomi. Objavio je poruku na Twitteru: "Irački ISIS zaustavlja alavitske vozače kamiona, pitaju ih koliko se puta klanjaju za vrijeme molitve. Pogrešan odgovor. Ubijaju ih".

BBC iskoristio fotografiju iz Iraka u predstavljanju sirijskog masakra

Konkretno, ovu fotografiju je napravio reporter Marko di Lauro u Iraku 2003. godine. On je rekao da je bukvalno pao sa stolice kad je na TV-u vidio da njegovu fotografiju koriste kao pozadinu sirijskog masakra.

Spornu fotografiju autor je ponovo objavio na svom blogu

Slika je nastala 27. marta 2003. godine i prikazuje dijete koje skače preko vreća u kojima su kosturi iskopani u blizini Bagdada.

Fotografiju je BBC opisano kao pokolj djece u Houli u Siriji.

Poslije intervencije sporna fotografija je skinuta sa BBC-ijevog sajta pod tim nazivom.

Fotograf di Lauro je rekao da pored toga što niko nije tražio dozvolu da objavi njegovu fotografiju, iznenađuje neprofesionalnost jedna medijske kuće kalibra BBC-ija, koji je bez ikakve provjere izvora objavio fotografiju.

Galerija

Bonus video: