Hakeri napali "New York Times" i "Twitter"

Hakerska grupa koja sebe zove "Sirijska elektronska vojska" preuzela je odgovornost za ove sajber napade
1 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2013. 06:44h

Vebsajt lista "New York Times" je u kvaru zbog sajber napada koji stručnjaci pripisuju sirijskim hakerima, a i vebsajt "Twittera" takođe je imao problema.

"Naš vebsajt je bio nepristupačan za naše korisnike u SAD neko vrijeme u utorak. Taj kvar je rezultat spoljnog napada na naš domen", rekla je Ajlin Marfi, portparolka američkog lista.

Na svom internet sajtu SEA navodi da brani "sirijski arapski narod" protiv "kampanja koje se vode u arapskim i zapadnim medijima"

Ona je dodala da se radi na tome da se vebsajt vrati u punu funkciju, ali jutros sajt još nije bio dostupan iz SAD i davao je poruku greške.

Hakerska grupa koja sebe zove "Sirijska elektronska vojska" (SAE) preuzela je odgovornost za ove sajber napade.

Prema stručnjaku za bezbjednost interneta Metu Džonsonu, "Sirijska elektronska armija", koja je već napadala kompjuterske sisteme više medija, mogla je da izazove ovaj kvar i rekao da napad liči na njih.

Grupa SEA, koja podžava sirijskog vođu Bašara al-Asada, napisala je na svom Twitter nalogu "mediji u kvaru" i prikačila link sa člancima koji govore o problemima sajta "New York Times". Takođe su napravili aluziju na napad na sajtu "Twitter".

"Twitter" je na jednom blogu naveo da je sistem imena domena imao probleme, i da je privremeno bio pogođen servis slika.

I "Twitter" i "Times" su naveli da rješavaju ovaj napad koji je išao, izgleda, preko australijske kompanije koja je registrovala imena njihovih domena Melburn IT.

Ovaj sajber napad podudara se s najavama administracije SAD o mogućoj vojnoj intervenciji u Siriji zbog navoda o tome da su vlasti upotrijebile hemijsko oružje 21. avgusta u predgrađu Damaska.

Grupa Sirijska elketronska armija, koja napada naloge koje smatra da podržavaju sirijske pobunjenike, već je posljednjih mjeseci izvršila sajber napade na "Twitter" nalog američke novinske agencije AP, sa lažnim tvitom da je predsjednik Barak Obama povrijeđen u dvije eksplozije u Bijeloj kući.

Takođe su bili napadnuti foto servis AFP-a, kao i društvene mreže BBC-a, Al Džazire i listova "Financial times" i "Guardian".

Na svom internet sajtu SEA navodi da brani "sirijski arapski narod" protiv "kampanja koje se vode u arapskim i zapadnim medijima".

Bonus video: