Fejsbuk: Službe insistiraju na podacima o ljudima

Fejsbuk i druge tehnološke kompanije su kritikovane zato što su pomogle američkoj Nacionalnoj agenciji za bezbjednost da tajno sakupi podatke o korisnicima
1 komentar(a)
Fejsbuk, Facebook, Foto: Shutterstock.com
Fejsbuk, Facebook, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.08.2013. 17:22h

Državne službe 74 zemlje tražile su od Fejsbuka informacije o 38.000 korisnika te društvene mreže u prvih 6 mjeseci ove godine, navela je ta američka kompanija.

Polovina svih zahtjeva je od vlasti Sjedinjenih Država, dodala je kompanija.

Fejsbuk je kao posljednja tehnološka kompanija objavio podatke o tome koliko često države traže informacije o njenim korisnicima. To su već uradili Majkrosoft (Microsoft) i Gugl (Google).

Fejsbuk je naveo da planira da redovno objavljuje ove podatke.

Kao i u slučaju drugih kompanija, ne može se mnogo saznati iz onoga što je Fejsbuk objavio.

Glavni advokat Fejsbuka naveo je da se kompanija bori protiv ovakvih zahtjeva što više može, nastoji da suzi opseg traženih podataka i dodaje da, kada se od nje traži da odgovori na određen zahtjev, najčešće daje samo osnovne informacije o korisniku, kao što je njegovo ime.

Fejsbuk i druge tehnološke kompanije su kritikovane zato što su pomogle američkoj Nacionalnoj agenciji za bezbjednost da tajno sakupi podatke o korisnicima. Po saveznom zakonu SAD, vlada ima prava da traži podatke i bez zvaničnog sudskih naloga.

Nije jasno koliko se, od oko 26.000 zahtjeva raznih vlada za 38.000 korisnika, odnosi na potrebe policije, u krivičnoj istrazi, a koliko je povezano sa obavještajnim radom i pitanjima državne bezbjednosti.

Stručnjaci kažu da su daleko češći zahtjevi u vezi s krivičnom istragom, nego u vezi sa pitanjima bezbjednosti.

Podaci su neprecizni zato što američka vlada zbranjuje kompanijama da otkriju koliko puta je od njih traženo da predaju podatke o svojim klijentima. Fejsbuk je za Sjedinjene Države objavio samo okvirne cifre.

Fejsbuk i Tviter su postali platforme za organizovanje demonstracija u nizu zemalja. Tako je turski premijer Redžep Tajip Erdogan rekao za vrijeme antivladinih protesta maja ove godine da su društveni mediji "najveća prijetnja društvu".

Fejsbuk je tada demantovao da je turskoj vladi dao informacije o organizatorima tamošnjih protesta.

Po danas objavljenim podacima, turske vlasti su podnele 96 zahtjeva za podatke o 173 korisnika Fejsbuka. Fejsbuk je naveo da je dao neke informacije o 45, ali nije naveo koje podatke nije dao i zašto.

Bonus video: