Sjeverna Koreja pokušala Siriji poslati gas maske

Turske vlasti su zaplijenile 1.400 pušaka i pištolja i oko 3.000 metaka, kao i gas maske, očigledno namijenjenje za zaštitu od hemijskih materija, navodi japanski dnevnik
59 pregleda 8 komentar(a)
Gas maske, Foto: Beta/AP
Gas maske, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.08.2013. 07:52h

Sjeverna Koreja pokušala je da, uz oružje i municiju, izveze Siriji gas-maske, ali je pošiljka zaplijenjena u Turskoj, prenose danas japanski mediji.

Brod Al En Ti Sar, registrovan u Libiji, ranije ove godine isplovio je iz Sjeverne Koreje sa utovarom za Siriju, prenosi dnevnik "Sankei Šimbun", pozivajući se na neimenovane izvore u američkoj, japanskoj i južnokorejskoj obavještajnoj službi.

SAD, pošto su dobile informaciju o brodu sa oružjem, pratile su plovilo u koordinaciji sa drugim zemljama. Brod je prošao kroz Dardanele u Turskoj 3. aprila, gdje su ga turske vlasti pretražile, budući da su ih američke kolege obavijestile o pošiljci, prenosi AFP. Turske vlasti su zaplijenile 1.400 pušaka i pištolja, kao i gas maske, očigledno namijenjenje za zaštitu od hemijskih materija, navodi japanski dnevnik. Uhapšen je kapetan broda koji je kasnije priznao da je brod isplovio iz Sjeverne Koreja i da je nosio oružje za Siriju, kojoj su SAD, EU i njihovi saveznici uveli embargo na uvoz oružja. Američke vlasti vjeruju da je nakon istovara u Turskoj pošiljka trebalo da bude upućena režimu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. I Sjeverna Koreja se nalazi pod sankcijama UN na trgovinu oružjem zbog nuklearnih proba koje je izvodila u prošlosti. Ukoliko navodi japanskih medija dobiju i zvaničnu potvrdu, Pjongjang bi mogao da se suoči sa dodatnim sankcijama UN. Sirija i Sjeverna Koreja, kako mnogi vjeruju, godinama unazad trguju vojnim naoružanjem, a sumnja se da se sa tim nije prestalo ni posluje izbijanja sukoba u Siriji.

Bonus video: