Snouden ostao u Rusiji jer ga je Kuba odbila

Bivši obavještajac planirao da odleti za Havanu sa "Šeremetjeva" dan nakon što je, 23. juna, stigao iz Hong Konga, prenio je Rojters
2 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.08.2013. 11:04h

Ruski list "Komersant" piše da je Edvard Snouden ostao mjesec ipo dana u tranzitnoj zoni aerodroma "Šeremetjevo" jer mu Kuba nije dozvolila ulazak u zemlju.

Taj list piše da je bivši američki obavještajac koga SAD traže zbog otkrivanja podataka o tajnom američkom programu nadzora, planirao da odleti za Havanu sa "Šeremetjeva" dan nakon što je, 23. juna, stigao iz Hong Konga, prenio je Rojters.

Uprkos tome što je imao rezervisano mjesto na tom letu, Snouden, koji je poslije gotovo šest nedjelja na moskovskom aerodromu na kraju dobio privremeni azil u Rusiji u trajanju od jedne godine, nije se ukrcao na taj avion.

List "Komersant", citirajući više izvora, uključujući izvor blizak američkom Stejt Dipartmentu, navodi da je razlog zašto je Snouden propustio let to što je Kuba u posljednji čas naložila da bivšem saradniku američke Centralne obavještajne agencije ne bude dozvoljeno da se ukrca na avion ruskog "Aeroflota".

U tekstu se navodi da se zvanična Havana predomislila u vezi prihvatanja Snoudena zbog pritiska Sjedinjenih Američkih Država, koje žele da mu sude po optužbama za špijunažu.

Da je Kuba dopustila da Snouden sleti na njenu teritoriju, to bi pogoršalo odnose te zemlje sa SAD, navodi Rojters i podsjeća da se isto dogodilo i sa odnosima SAD i Rusije, koja je Snoudenu odobrila privremeni azil, budući da je američki predsjednik Barak Obama odložio sastanak sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, koji je bio planiran za septembar.

Bonus video: