Turska za koaliciju protiv Sirije; moguća reakcija i bez jedinstva UN

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus rekao je da će odluka povodom dešavanja u Siriji biti donijeta "narednih dana" i da se odmjerava reakcija
4 komentar(a)
Ažurirano: 26.08.2013. 09:46h

Turska je spremna da se pridruži međunarodnoj koaliciji koja bi bila formirana da djeluje protiv Sirije kao reakcija na navodni napad hemijskim oružjem 21. avgusta, čak i bez odobrenja Ujedinjenih nacija, rekao je danas turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu.

"Ako se formira koalicija protiv Sirije, Turska će biti dio nje", rekao je Davutoglu u intervjuu za današnje izdanje dnevnika "Milijet".

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus rekao je danas u radio intervjuu da će odluka o tome kako reagovati na navode o upotrebi hemijskog oružja u Siriji biti donijeta "narednih dana" i da se odmjerava reakcija.

Stručnjaci UN, koji se već nalaze u Sriji, danas treba da počnu istragu o navodima o upotrebi hemijskog oružja u istočnom predgrađu Damaska koja je u rukama pobunjenika.

Turski ministar Davutoglu rekao je da poslije te inspekcije Ujedinjene nacije treba da donesu odluku o sankcijama i dodao da su "druge opcije na stolu" ako se takva odluka ne donese. Davutoglu je rekao da 36 ili 37 zemalja već razmatra te opcije.

Hejg: Reakcija moguća i bez jedinstva UN

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg rekao da je moguće odgovoriti na upotrebu hemijskog oružja u Siriji i bez jednoglasne podrške u SB UN.

"Da li je moguće odgovoriti na hemijsko oružje bez kompletne jedinstvenosti u Savetu bezbjednosti UN? Rekao bih da jeste, u suprotnom bilo bi nemoguće odgovoriti na takve tragedije, takve zločine, a ja ne mislim da je to prihvatljiva situacija", rekao je Hejg, prenijla je agencija Rojters.

Velika Britanija je među onim zapadnim vladama koje pozivaju na strožiji međunarodni odgovor na navodnu upotrebu hemijskog oružja u Siriji. "Savjet bezbjednosti UN nije jedinstven po pitanju Sirije, ne ispunjava svoje obaveze u vezi Sirije, inače postojala bi veća šansa za dovođenje do kraja ovog konflikta odavno", kazao je Hejg. "Šta god budemo uradili biće u skladu sa međunarodnim pravom i biće zasnovano na pravnom savjetu Odbora za nacionalnu bezbjednost i kabineta", naglasio je britanski šef diplomatije. Savjet bezbjednosti UN nije jedinstven jer se svakoj čvršćoj reakciji protive Rusija i Kina.

Galerija

Bonus video: