Na maršu Muslimanske Braće u Egiptu svega nekoliko hiljada

U Kairu je povrijeđeno 27 osoba, dok informacije govore da je jedna osoba ubijena za vrijeme sukoba koji su izbili u gradu Tanta
1 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2013. 15:35h

Pristalice Muslimanske Braće i svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija za juče su najavljivali masovne proteste širom zemlje pod nazivom "Petak Mučenika", međutim, informacije iz više izvora govore da je izlaznost demonstranata bila relativno mala, okupilo ih se svega nekoliko hiljada.

Uprkos tome juče su u Egiptu zabilježeni sukobi. U Kairu je povrijeđeno 27 osoba, dok informacije govore da je jedna osoba ubijena za vrijeme sukoba koji su izbili u gradu Tanta.

"Spremni smo da žrtvujemo svoje živote. Obećavamo mučenicima da ćemo zaustaviti vlast vojske", uzvikivali su pro-Morsiijevi demonstranti za vrijeme jučerašnjeg marša u Kairu. Sukobi su se dogodili na nekoliko lokacija koji su u poređenju s događanjima od prije 10-ak dana, bili su minimalni.

"Bog će nas učiniti pobjednicima. Bog će srušiti Sisija", poručili su demonstranti u Kairu bijesni na ministra odbrane i glavnog komandanta egipatske vojske, generala Abdela Fataha Al-Sisija.

Na ključnim lokacijama u Kairu nalazila se vojska u oklopnim vozilima. Značajno prisustvo vojske zabilježeno je i na trgu Tahrir, oko predsjedničke palate i u blizini džamije Rabah al-Adavija.

Informacije govore da su se u Kairu juče održala dva pro-Morsi protesta. Na jednom se okupilo 2,000, na drugom oko 5,000 demonstranata. Policija je ispalila suzavac nakon što su izbili sukobi s protivnicima Morsija. Službeni izvori ističu da je uhapšeno 15 Morsijevih pristalica.

Egipat ponovo otvorio granični prelaz sa Gazom

Egipat je danas ponovo otvorio granični prelaz sa Gazom koji je ove nedjelje bio zatvoren zbog napada na policajce, rekao je jedan zvaničnik.

Drugi zvaničnik rekao je da su egipatski vojnici danas ubili četiri pripadnika oružanih grupa koji su napali kontrolni punkt na Sinaju u blizini granice sa Gazom. On nije iznio više detalja. Oba zvaničnika tražila su da ostanu anonimni.

Napadi na Sinajskom poluostrvu povećali su se od kada je vojska prošlog mjeseca srvgnula sa vlasti predsjednika Mohameda Morsija.

Granični prelaz Rafah bio je zatvoren pošto su pripadnici oružanih grupa u ponedjeljak iz zasjede napali i ubili 25 policajaca u jednom od najvećih nedavnih incidenata na Sinaju.

General Sami Metvali rekao je da će prelaz biti otvoren samo na četiri sata dnevno, iz razloga bezbjednosti

Galerija

Bonus video: