PRESTUPNICI KAŽNJENI

NSA priznala prekoračenja nadzora, ali ističe da su to "izolovani slučajevi"

“Komitetu je rečeno da je u izolovanim slučajevima tokom proteklih 10 godina veoma mali broj zaposlenih u NSA prekršio proceduru"
0 komentar(a)
NSA sjedište, Foto: Beta/AP
NSA sjedište, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.08.2013. 10:49h

Američka nacionalna bezbjednosna agencija (NSA) priznala je da su neki od njenih analitičara povremeno, u toku proteklih 10 godina, svjesno i namjerno prekoračivali svoja ovlašćenja za nadzor, ističući da su ti ljudi za to kažnjeni.

U saopštenju agencije NSA navedeno je da su “otkriveni veoma rijetki primjeri namjernih prekoračenja ovlašćenja NSA”, dodajući da se ne radi o kršenju Zakona o nadzoru stranih obavještajnih službi, niti antiterorističkog Patriotskog zakona, prenosi agencija Fena.

Po navodima iz tajnih dokumenata koje je objavio odbjegli službenik CIA-e Edvard Snouden, NSA je prekršila upravo ta dva zakona.

Dva američka zvaničnika, koji su željeli da ostanu anonimni, jer nisu bili ovlašćeni za izjave, otkrili su da je jedan analitičar ranije kažnjen zato što je koristio resurse NSA za praćenje bivše supruge.

Kancelarija generalnog inspektora NSA ove sedmice je izvjestila Komitet američkog Senata za obavještajne aktivnosti o svjesnim prekoračenjima nadzora.

“Komitetu je rečeno da je u izolovanim slučajevima tokom proteklih 10 godina veoma mali broj zaposlenih u NSA prekršio proceduru, pri čemu je u prosjeku zabilježen po jedan takav slučaj godišnje”, navedeno je u saopštenju koje je objavila senatorka Diane Feinstein, koja predsjedava Komitetom.

“NSA me je obavijestla da su preduzete disciplinske mjere i ja sada detaljno razmatram svaki od tih slučajeva”, istakla je senatorka Feinstein.

Preporučujemo za Vas