Pobunjenici u Siriji gube nadu: Nas istrebljuju dok tim UN sjedi u hotelu

Generalni sekretar Ban Ki Mun je saopštio da Sirija mora dopustiti timu UN koji se već nalazi u Damasku da sprovede istragu "bez odlaganja"
12 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2013. 07:52h

Ujedinjene nacije zatražile su od Sirije da stručnjacima za hemijsko naoružanje odmah omogući pristup predgrađima Damaska koja kontrolišu pobunjenici, u kojima je smrtonosni gas odnio na stotine života. Međutim, nema naznaka da će oni ubrzo uzimati uzorke sa mjesta nesreće.

Protivnici Bašara al Asada ističu da je u srijedu od misterioznog smrtonosnog gasa stradalo od 500 do više od 1.000 osoba. Bašarova vlada insistira da to nije njenih ruku djelo.

Insistiranje, prije svega Francuske i Britanije, na reagovanju silom teško da će biti pretočeno u konkretnu intervenciju s obzirom na podjele između Zapada i Rusije i na veliki oprez Vašingtona.

Moskva je saopštila da su pobunjenici izveli napade kako bi diskreditovali Asada i zatražila od njega da pristane na inspekciju UN.

Protivljenje Rusije pritisku Zapada po pitanju Sirije dovelo je do toga da Savjet bezbjednosti UN u srijedu veče pozove samo na „pojašnjenje“ napada - stav koji su sve frustriraniji pobunjenici opisali kao "sraman".

Generalni sekretar Ban Ki Mun je saopštio da Sirija mora dopustiti timu UN koji se već nalazi u Damasku da sprovede istragu "bez odlaganja".

Izrael, koji je tehnički i dalje u ratu sa susjednom Sirijom, saopštio je da vjeruje da su Asadove snage koristile hemijsko oružje i optužio svijet da pred tim zatvara oči

Britanija je poručila da ne bi trebalo isključiti nijednu mogućnost „koja bi mogla spasiti nedužne živote u Siriji“. Međutim, evropske sile ne mogu mnogo učiniti bez podrške Sjedinjenih Država, a Vašington ne pokazuje veliki apetit za ratovanje.

Stejt department je saopštio juče da ne može sa sigurnošću utvrditi da li je u Siriji upotrijebljeno hemijsko oružje.

Sirijski zvaničnici su kazali da su optužbe „nelogične i izmišljene“. Oni ukazuju na vrijeme napada, samo pet dana nakon što su stigli inspektori UN u Damask, i na prethodna uvjeravanja da nikada ne bi koristili hemijsko oružje protiv Sirije u slučaju da ga imaju.

Zadatak tima UN je da provjeri prisustvo, ali ne i izvore, hemijskog naoružanja koje je navodno ispušteno u tri manja incidenta prije nekoliko mjeseci. Oni nemaju druga ovlaštenja.

Portparol opozicionog Sirijskog nacionalnog savjeta kazao je da su i juče nailazili na tijela poginulih.

Mnogi pobunjenici i aktivisti koji se nalaze u oblastima pod kontrolom opozicije kazali su da ih više ne zanimaju obećanja istražitelja UN ili pomoć iz inostranstva.

"Udaljeni smo sedam kilometara, samo pet minuta vožnje od mjesta gdje su oni odsjeli", kazao je aktivista Bara Abdelrahman.

"Istrebljuju nas bojnim gasom dok oni ispijaju kafu i sjede u hotelu".

Izrael, koji je tehnički i dalje u ratu sa susjednom Sirijom, saopštio je da vjeruje da su Asadove snage koristile hemijsko oružje i optužio svijet da pred tim zatvara oči:

"Svijet osuđuje, svijet istražuje, svijet nijemo posmatra“, kazao je ministar za strateška pitanja Juval Steinic.

Anonimni evropski zvaničnici kazali su za Rojters da su na stolu i dalje brojne mogućnosti - od vazdušnih napada, preko uvođenja zone zabrane leta, do obezbjeđivanja teškog naoružanja za neke pobunjenike. Međutim, one će teško biti sprovedene u djelo bez podrške SAD.

"Američka reakcija nakon jučerašnjih napada bila je oprezna“, kazao je jedan od izvora. „A bez vatrenog naoružanja SAD malo toga možemo da učinimo".

Predma su Francuska i Britanija preuzele vođstvo u napadu na snage Muamera Gadafija u Libiji 2011, uspješna intervencija protiv neprijatelja koji je daleko slabiji od Asada oslanjala se uveliko na oružje i logistiku SAD.

Djeca ne bi mogla odglumiti simptome

Stručnjaci su ubijeđeni da su stotine poginulih u srijedu u Siriji žrtve hemijskog naoružanja. Užasavajuće scene iz prenatrpanih bolnica u Arbeenu, predgrađu istočno od Damaska, zabilježene su na snimcima koji se mogu naći na Jutjubu.

Na šokantnim snimcima, koji su postavljeni na Jutjubu, može se primijetiti da djeca čine veliki procenat poginulih

Luk utrljavaju na njihovu kožu, posipaju ih hladnom vodom dok se nekontrolisano trzaju. „Šta smo drugo mogli? Nemamo ništa drugo“, kazao je za „Špigl“ farmaceut Abu Ahmad.

"Bio sam satima u bolnici“, kazao je Ahmad. „Ali nisamo imali čime da ih liječimo – nismo imali više atropina, koji je pomagao u prethodnim situacijama. One koji odmah ne umru, obuzmu grčevi. Većina pjeni iz usta. Koža stradalih dobija sivu boju“.

Na šokantnim snimcima, koji su postavljeni na Jutjubu, može se primijetiti da djeca čine veliki procenat poginulih. Štefan Mogl, stručnjak za hemijsko oružje u Laboratoriji Spic švajcarske vlade, slaže se da svi simptomi ukazuju na trovanje hemijskim oružjem - sužavanje zenica, pjena na usta, problemi sa disanjem i obilno znojenje.

Mogl je primijetio i redosljed simptoma nakon toga, kao što je „način na koji im se mišići grče, prvo u različitim djelovima tijela da bi na kraju cijelo tijelo počelo da se trza – što je takozvani tremor“.

Tako nešto bilo bi veoma teško oponašati, kaže on. Štaviše, mnoge žrtve su bila djeca, što čini manje vjerovatnim mogućnost da je sve odglumljeno. A i broj žrtva napada teško je objasniti na bilo koji drugi način osim da je bio u pitanju hemijski napad.

Galerija

Bonus video: