Novi mandat: Mugabe položio zakletvu

Na predsjedničkim izborima održanim 31. jula, Mugabe je osvojio 61 odsto glasova, a njegov glavni protivkandidat, premijer Morgan Cvangiraj, 34 odsto
3 komentar(a)
Robert Mugabe, Foto: Beta/AP
Robert Mugabe, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.08.2013. 11:23h

Dugogodišnji predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe je pred više hiljada pristalica na stadionu u Harareu položio zakletvu za novi petogodišnji predsjednički mandat.

Mugabe (89), koji je šef države već 33 godine, obećao je prilikom polaganja zakletve da će "poštovati i braniti ustav Zimbabvea", prenijela je agencija AFP.

Na predsjedničkim izborima održanim 31. jula, Mugabe je osvojio 61 odsto glasova, a njegov glavni protivkandidat, premijer Morgan Cvangiraj, 34 odsto.

Cvangiraj je zatim uložio žalbu na izborne rezultate, tvrdeći da je glasanje bilo namješteno.

Ustavni sud Zimbabvea presudio je prije dva dana da su sporni izbori, na kojima je Robert Mugabe osvojio još jedan petogodišnji mandat, bili slobodni i fer, odbacivši time optužbe o neregularnostima.

"Predsjednički izbori u Zimbabveu, održani 31. jula 2013. godine, bili su u skladu sa zakonima Zimbabvea. Izbori su bili slobodni, fer i kredibilni", izjavio je sudija Godfri Čidjausiku.

Bonus video: