Sirija spremna na saradnju sa UN

Loran Fabijus je naveo da ako sirijski režim odbije inspekciju time "priznaje krivicu"
28 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2013. 12:58h

Zvanični Damask je spreman na saradnju s timom UN koji u Sirji istražuje da li je bilo upotrebe hemijskog oružja, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova.

"Sirijska vlada je spremna na maksimalnu saradnju sa ekspertima UN. Sirija će takođe timu UN obezbijediti sva sredstva koja su im potrebna u njihovom radu", kazao je ruski ministar, a prenosi Raša tudej.

Korišćenje hemijskog oružja u napadima na pobunjenike, u isto vrijeme dok se u Siriji nalazi tim stručnjaka Ujedinjenih nacija za hemijsko oružje, bilo bi političko samoubistvo, izjavio je taj visoki zvaničnik sirijskih snaga bezbjednosti.

Taj zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, rekao je u intervjuu francuskoj agenciji AFP da je juče bio prvi dan rada misije UN-a u Siriji. "Svi analitičari navode da nam trenutno nije u interesu da koristimo hemijsko oružje dok je komisija UN-a na terenu", istakao je on i dodao: "Cilj tih napada je da ugroze rad ekspertskog tima i da 'zamute vodu'", kazao je on. "Vojska nastavlja da napreduje u naporima da stane na kraj terorizmu i ne vidimo potrebu da koristimo takvo oružje. Opozicija takvim lažima pokušava da zasijeni uspjehe vojske", naveo je zvaničnik.

Francuska: Ako treba, silom na Siriju

Međunarodna zajednica mora da reaguje silom ako se potvrdi da je režim u Siriji koristio hemijsko oružje, izjavio je francuski šef diplomatije Loran Fabijus.

On je zatražio hitnu istragu o navodima o jučerašnjem napadu i naveo da ako režim odbije inspekciju time "priznaje krivicu".

U Damasku žele da dokažu da nisu koristili hemijsko oružje (Foto: Reuters)

"U tom slučaju moralo bi da bude reakcije silom, ali se ne postavlja pitanje slanja trupa. Ukoliko SBUN ne donese odluku o mjerama, situacija može da se rješava i na druge načine", rekao je Fabijus, ne želeći da precizira koji su to načini.

Opozicija: Nastavljaju se napadi

Dan nakon optužbi da su na civile i pobunjenike bačene "hemijske" bombe, sirijska opozicija saopštila da su snage Bašara al Asada bombardovale predgrađa Damaska

Vojska je minobacačkim raketama napadala istočna predgrađa prijestonice, Džobar i Zamalka, tvrde sirijski opozicioni aktivisti, prenijela je agencija Rojters.

Ta predgrađa dio su područja poznatog kao Guta, koje je sirijska vojska u srijedu napala, prema tvrdnji opozicije, bojnim otrovima, a između 500 i 1.300 ljudi je poginulo u tim napadima. Sirijska vlada negira da je upotrebljeno hemijsko oružje.

U današnjim napadima na udaru se našlo i sjeverno predgrađe Kabun, saopštili su aktivisti.

SAD, Velika Britanija i Francuska su među 35 država koje su zatražile da istražitelj Ujedinjenih nacija Ake Selstrom, čiji se tim trenutno nalazi u Siriji, istraži taj incident što je prije moguće.

Međutim, Rusija i Kina su se usprotivile formulaciji kojom bi se zahtijevala istraga UN.

Galerija

Bonus video: