I SAD i Rusija kritikuju Britaniju

Bliski saradnici Dejvida Kamerona tražili od „Gardijana“ da uništi Snoudenove podatke
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2013. 07:38h

Dva glavna pomoćnika britanskog premijera Dejvida Kamerona izvršila su pritisak na list „Gardijan“ da preda ili uništi obavještajne tajne koje su procurjele od Edvarda Snoudena, kazali su juče politički izvori.

Vijest o umiješanosti sekretara kabineta Džeremija Hejvuda i savjetnika za nacionalnu bezbjednost Kima Daroka uvlači Kamerona u buru oko odgovora Britanije na objavljivanje podataka koje je pružio odbjegli saradnik američke špijunske službe.

„Gardijan“, aktivisti za slobodu medija i advokati za ljudska prava kažu da pritisak na list oko Snoudenovog materijala i privođenje partnera novinara tog lista u nedjelju, predstavljaju napad na nezavisno novinarstvo.

Vlada kaže da njene obavještajne agencije djeluju u skladu sa zakonom i da Snoudenove informacije, koje su otkrile američki i britanski nadzor mreža globalne komunikacije, predstavljaju prijetnju za nacionalnu bezbjednost. SAD su optužile Snoudena za špijunažu i traže njegovo izručenje. Zviždač je našao privremeno utočište u Rusiji.

Urednik „Gardijana“ Alan Rasbridžer je rekao u utorak da mu je prije nekoliko nedjelja prišao „jedan veoma visoki zvaničnik, tvrdeći da zastupa stavove premijera“ i „misteriozne figure iz Vajthola“, misleći na londonsku oblast u kojoj su smještena ministarstva.

Rasbridžer je kazao da su mu zaprijetili sudskim procesom protiv lista ako odbije da uništi ili preda podatke od Snoudena.

Kasnije su dva obavještajna agenta nadgledala uništavanje hard diskova u prostorijama „Gardijana“, ali je Rasbridžer poručio da neće prekinuti izvještavanje jer postoje kopije podataka.

„Umjesto da vratimo materijal vladi, odlučili smo da ga uništimo znajući da imamo kopije u Brazilu i Americi. Imamo dužnost prema tom materijalu i prema javnosti da nastavimo izvještavanje. Da smo čekali sudove da krenu u akciju, sudije bi se domogle te informacije,“ rekao je Rasbridžer.

Portparol Bijele kuće je saopštio juče da je teško zamisliti da američke vlasti preduzmu takvu akciju protiv neke medijske organizacije, čak i u cilju zaštite nacionalne bezbjednosti.

Ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej je branila akcije vlade.

„Mislim da se pitanja nacionalne bezbjednosti rješavaju na odgovarajućem nivou unutar vlade i ne vidim ništa sporno u tome da je neko na veoma visokom nivou u vladi umiješan u ovo pitanje,“ kazala je za BBC.

Zamjenik premijera Nik Kleg, lider liberalnih demokrata u koaliciji sa Kameronovim konzervativcima, rekao je preko portparola da je „logično“ da je Hejvud tražio da „Gardijan“ uništi podatke koji „bi predstavljali ozbiljnu prijetnju za nacionalnu bezbjednost ako bi pali u pogrešne ruke.“

Rusija, koju Britanija često kritikuje u vezi sa ljudskim pravima, optužila je juče vladu u Londonu da ne poštuje sopstvene deklaracije o ljudskim pravima.

„Mjere koje su britanske vlasti preduzele protiv lista 'Gardijan' odskaču od izjava britanske strane o posvećenosti univerzalnim standardima ljudskih prava,“ navedeno je u saopštenju ministarstva spoljnih poslova.

Međutim, Mej je izjavila: „Vlada ima dužnost da zaštiti javnost i apsolutno je ispravno da policija reaguje ako vjeruje da neko posjeduje veoma osjetljive inforamcije koje bi mogle pomoći teroristima, koje bi mogle dovesti do gubitaka života.“

Britanska vlada se našla pod pritiskom i zbog privođenja Davida Mirande, partnera novinara „Gardijana“ Glena Grenvalda, na osnovu zakona protiv terorizma. Miranda je najavio pravnu akciju protiv vlade.

Vivijan Reding zabrinuta zbog ugrožavanja slobode štampe

Evropska komesarka za pravosuđe Vivijan Reding izrazila je danas zabrinutost za slobodu štampe nakon privođenju jednog saradnika londonskog dnevnika Gardijan u okviru slučaja "Snouden".

"U potpunosti dijelim zabrinutost (Torbjorna) Jaglanda", generalnog sekretara Savjeta Evrope, napisala je Vivijan Reding na Tviteru.

Torbjorn Jagland je juče u pismu britanskoj ministarki unutrašnjih poslova Terezi Mej zatražio "informacije" o privođenju jednog saradnika Gardijana i o uništavanju tajnih dokumenata koje je tom dnevniku dostavio bivši saradnik američkih službi bezbjednosti Edvard Snouden.

Ovi slučajevi bi mogli da imaju "štetne posljedice po slobodu izražavanja zagarantovanu članom 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima", upozorio je Jagland.

Stav komesarke Reding u suprotnosti je sa zvaničnim stavom Evropske komisije, podsjeća agencija Frans pres. Jedan portparol u Briselu rekao je da Komisija "nema komentar" na to privođenje i samo kazao da "Komisija pridaje veliki značaj poštovanju slobode štampe i slobodi izražavanja i informisanja u svim zemaljama članicama". Ali, kako je dodao taj portparol Komisije, "osnovna prava nisu apsolutna i uvek treba voditi računa da ona budu u ravnoteži sa ostalim pravima kao što je nacionalna bezbjednost".

"Ne može se imati sloboda bez bezbjednosti i obrnuto", kazao je on.

Britanska policija zadržala je u nedjelju devet sati na aerodromu Davida Mirandu, partnera novinara Gardijana Glena Grinvalda, koji je objavljivao tekstove o programima nadzora Velike Britanije i SAD, na osnovu dokumenata koja je dostavio Snouden. Britanska vlada takođe je primorala redakciju Gardijana da uništi hard diskove sa materijalom koji je tom dnevniku dostavio Snouden.

Galerija

Bonus video: